wanneer? | 24 april 2014 09:00 |
waar? | Renswoude |
kosten? | € 465,- |
Doelgroep: De cursus is bestemd voor kwaliteits- of QA-functionarissen van levensmiddelenproducenten,
keukenmanagers, auditoren van certificerende of controlerende instellingen, adviesbureaus en
Regulatory Affairs Managers. Kortom iedereen die te maken heeft met voedselveiligheid.
Onderwerpen:
Voedselallergie. De kenmerken van allergie, verschillende vormen van allergie en anafylactische reacties.
Allergenen. De algemene kenmerken van allergenen worden besproken. Het verschil tussen ALBA/ LeDa en de wettelijke allergenen komt aan bod.
Wetgeving; wat valt onder de allergenenwetgeving en wat niet. Hoe is allergenenregelgeving buiten Europa geregeld?
Overige eisen, zoals HACCP, BRC, IFS, FSSC 22000 of bepaalde afnemers.
Etikettering.
Vrij-van claims zoals glutenvrij of lactosevrij.
Risicobeoordeling van allergenen. Er wordt aandacht besteed aan drempelwaarden en het vinden van een balans.
Kruisbesmetting. Het voorkomen van kruisbesmetting en het etiketteren daarvan.
Analysemethoden. Beschikbaarheid van methoden, geschiktheid en beperkingen daarvan en aandachtspunten bij bemonstering en onderzoek. Ook wordt aandacht besteed aan sneltesten en validatie.
Receptuurbeheer
Specificatiebeheer, zowel van grondstoffen als eindproducten
Productontwikkeling
Verwisseling van producten.
Planning
Reiniging
Allergenenmanagement speelt een steeds belangrijkere rol in productiebedrijven. Vanuit
afnemers en retailers wordt meer aandacht besteed aan allergenenbeheer en het voorkomen
van kruisbesmetting. Ook bij het uitbesteden van productie- of verpakkingswerkzaamheden
aan derden wilt u allergenenrisico’s beheersen. Tijdens deze cursus wordt
achtergrondinformatie gegeven over voedselallergie, allergenen en drempelwaarden. Het
voornaamste deel van de cursus bestaat echter uit praktische informatie over
allergenenbeheer. Aan de hand van discussies, cases, praktijkvoorbeelden en foto’s wordt
ingegaan op de opzet van een goed allergenenmanagement systeem. Na afloop van de cursus
bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op gebied van allergenenbeheer en
wetgeving, kunt een allergenenbeleid opstellen en bent u in staat risico’s goed in te schatten,
een systeem op te zetten of te beoordelen. Tijdens de cursus ontmoet u deelnemers van
andere bedrijven. Er is voldoende ruimte voor vragen en uitwisseling van ervaringen.