BRC

De British Retail Consortium (BRC) is een inspectieprotocol gebruikt door Britse retailers en omvat eisen
waaraan leveranciers moeten voldoen. De BRC vereist dat een kwaliteitssysteem aanwezig is, dat HACCP
toegepast wordt en dat de omgeving, product, proces en personeel in dit systeem opgenomen zijn (Goede
Hygine Praktijk vereisten).

Het BRC-schema bestaat uit een inspection protocol en een technical standard. Het inspection protocol is
bedoeld voor inspecterende instellingen. De technical standard, een uitgebreide checklist, is waar het voor u
als leveranciers van levensmiddelen om draait.

Er zijn twee niveaus waarop een leverancier zijn BRC-technical standard kan invullen: de BRC Foundation Level
(basis-eisen) en de BRC Higher Level (aanvullende eisen). Daarnaast wordt een aantal Recommendations on
good practice (aanbevelingen) gegeven. Tijdens de beoordeling wordt gekeken naar elk van deze niveau s,
maar minimaal dient het bedrijf te voldoen aan de foundation level. Het is de bedoeling dat het bedrijf zich
steeds verder ontwikkelt, zodat op den duur voldaan wordt aan het hoogste niveau.

Met een BRC-certificaat voldoet een producent in principe in n keer aan alle eisen die de Britse
supermarkten stellen. Omdat dit voor producent en afnemer kostenbesparend werkt is het BRC-certificaat
breed gewaardeerd. Inmiddels heeft de Europese Retail Organisatie (CIES) de standaard erkend.

Inhoudelijk is de BRC-norm te vergelijken met de Toetsingscriteria van het Centraal College van Deskundigen
HACCP, maar dan aangevuld met concrete eisen t.a.v. bedrijfsinrichting, hyginisch werken, persoonlijke
hygine, etc.

BRC wordt momenteel door veel partijen gezien als de standaard.

Poll
De NVWA zou meer bevoegdheden moeten krijgen
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie