Niemand zit te wachten op voedselvergiftiging

13-02 06:03 | bron: FoodPro Network

ENSCHEDE - Niemand zit te wachten op een voedselvergiftiging. Helemaal niemand. En daarom moet je goed opletten bij het bereiden van je eten. Is het aanrecht schoon? Werk je met schone materialen? Is het eten waarmee je werkt niet bedorven of besmet? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen bij het bereiden van voedsel. Net zoals de voedselverwerkende industrie dat doet. Elke dag weer.

Voedselverwerkers en de voedselverwerkende industrie werken niet voor niets met een HACCP-plan. Daarin staan alle risico’s beschreven waar ze in het gehele proces van voedsel verwerken tegenaan kunnen lopen. Een belangrijk onderdeel van dat plan is natuurlijk schoonmaak. Om de kans op besmettingen te minimaliseren moet alles in de omgeving van het voedsel brandschoon zijn. Van medewerker tot vloer, van schrobbezem tot werkblad. En om het allemaal kraakhelder te houden heb je daar de juiste hulpmaterialen voor nodig.

Maar in de voedselverwerkende industrie is dat niet voldoende. Natuurlijk moeten ze uitstekende hulpmaterialen hebben die aan strenge voorwaarden moeten voldoen, maar er komt meer bij kijken qua schoonmaak. Zo mag je hulpmiddelen zoals borstels en bezems alleen in bepaalde ruimtes gebruiken. De bezem waarmee in het magazijn geveegd wordt mag dus onder geen enkele voorwaarde gebruikt worden in de ruimte waar voedsel verwerkt wordt.

Kleursysteem, hygiene, schoonmaak, HACCP, kleurig

Daarom werkt men in de voedselverwerkende industrie met een kleurensysteem. Elke ruimte in het bedrijf krijgt een eigen kleur toebedeeld. Alle borstels, bezems, schrapers, trekkers, emmers, etc. die in die ruimte gebruikt worden hebben allemaal dezelfde kleur. En die hulpmiddelen mogen ook alleen in die ruimte gebruikt worden. Zo mag de rode bezem niet gebruikt worden in de gele ruimte en blijft de groene borstel in de groene ruimte. En dat allemaal om kruisbesmetting te voorkomen. Zo is de kans op voedselvergiftiging ook een stuk kleiner en kun jij thuis met een gerust hart je eten tot je nemen. Tenzij je er daar zelf een zooitje van maakt…

www.carellurvink.nl

T.: 053 434 43 43





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
22 okt Thuisbezorgd.nl breidt online aanbod uit met gratis bezorging van Dunkin’ Donuts
22 okt Tien tips voor een succesvolle SIAL
22 okt Amazon heeft grote supermarktambities
22 okt Foodfotografie op locatie bij de klant
22 okt Handige schoonmaakoplossingen voor de voedingsindustrie: bereik optimale hygiëne en voorkom kruisbesmetting
19 okt Voedingsindustrie herstelt zich verder in 2018
19 okt Nestlé zet satellietwaarneming in om ontbossing voor productie palmolie tegen te gaan
19 okt EFSA: toegenomen verkoop van kant-en-klare voeding draagt bij aan de toename van listeriabesmettingen
19 okt Britse voedingsindustrie voelt gevolgen Brexit
19 okt Tesco opent discountsupermarktketen Jack’s die goedkoper moet worden dan Aldi en Lidl
19 okt Handen drogen is minstens zo belangrijk als handen wassen
18 okt Hak zet suikerreductie in appelmoes voort
18 okt Ondernemer Marcel Boekhoorn neemt HEMA over
18 okt Unilever noteert minder omzet in onrustig derde kwartaal
18 okt Tekort aan technici in voedingsindustrie
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?