Niemand zit te wachten op voedselvergiftiging

13-02 06:03 | bron: FoodPro Network

ENSCHEDE - Niemand zit te wachten op een voedselvergiftiging. Helemaal niemand. En daarom moet je goed opletten bij het bereiden van je eten. Is het aanrecht schoon? Werk je met schone materialen? Is het eten waarmee je werkt niet bedorven of besmet? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen bij het bereiden van voedsel. Net zoals de voedselverwerkende industrie dat doet. Elke dag weer.

Voedselverwerkers en de voedselverwerkende industrie werken niet voor niets met een HACCP-plan. Daarin staan alle risico’s beschreven waar ze in het gehele proces van voedsel verwerken tegenaan kunnen lopen. Een belangrijk onderdeel van dat plan is natuurlijk schoonmaak. Om de kans op besmettingen te minimaliseren moet alles in de omgeving van het voedsel brandschoon zijn. Van medewerker tot vloer, van schrobbezem tot werkblad. En om het allemaal kraakhelder te houden heb je daar de juiste hulpmaterialen voor nodig.

Maar in de voedselverwerkende industrie is dat niet voldoende. Natuurlijk moeten ze uitstekende hulpmaterialen hebben die aan strenge voorwaarden moeten voldoen, maar er komt meer bij kijken qua schoonmaak. Zo mag je hulpmiddelen zoals borstels en bezems alleen in bepaalde ruimtes gebruiken. De bezem waarmee in het magazijn geveegd wordt mag dus onder geen enkele voorwaarde gebruikt worden in de ruimte waar voedsel verwerkt wordt.

Kleursysteem, hygiene, schoonmaak, HACCP, kleurig

Daarom werkt men in de voedselverwerkende industrie met een kleurensysteem. Elke ruimte in het bedrijf krijgt een eigen kleur toebedeeld. Alle borstels, bezems, schrapers, trekkers, emmers, etc. die in die ruimte gebruikt worden hebben allemaal dezelfde kleur. En die hulpmiddelen mogen ook alleen in die ruimte gebruikt worden. Zo mag de rode bezem niet gebruikt worden in de gele ruimte en blijft de groene borstel in de groene ruimte. En dat allemaal om kruisbesmetting te voorkomen. Zo is de kans op voedselvergiftiging ook een stuk kleiner en kun jij thuis met een gerust hart je eten tot je nemen. Tenzij je er daar zelf een zooitje van maakt…

www.carellurvink.nl

T.: 053 434 43 43





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
20 jul Carrefour komt met personal shopper en levering binnen 1,5 uur
20 jul Nestlé snoeit verder in suiker, vet en zout
20 jul Deliveroo gaat samenwerken met sterrenchefs en test restaurantconcept
20 jul Als food merk overleven in Mexico
20 jul Expertisecentrum voor het Slagersambacht
20 jul 27 september: Allergenenbeheersing met VITAL
19 jul Kellogg's vermindert zout- en suikergehalte van ontbijtgranen
19 jul Omzet Unilever groeit minder hard dan verwacht
19 jul Greenyard: ‘We zetten alle mogelijke stappen om de listeriabesmetting op te lossen’
19 jul Biologische landbouw in Nederland neemt toe
19 jul Nederlandse bedrijven gebruiken vaker duurzame cacao
19 jul Nieuwe Europese wetgeving voor etikettering producten
19 jul Voedingsgiganten willen etikettering op basis van kleurcode en portiegrootte
19 jul 5 september: BRC Global Standard-Food Safety
18 jul FrieslandCampina eerste associate member Medical Nutrition International
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie