Niemand zit te wachten op voedselvergiftiging

ENSCHEDE - Niemand zit te wachten op een voedselvergiftiging. Helemaal niemand. En daarom moet je goed opletten bij het bereiden van je eten. Is het aanrecht schoon? Werk je met schone materialen? Is het eten waarmee je werkt niet bedorven of besmet? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen bij het bereiden van voedsel. Net zoals de voedselverwerkende industrie dat doet. Elke dag weer.

Voedselverwerkers en de voedselverwerkende industrie werken niet voor niets met een HACCP-plan. Daarin staan alle risico’s beschreven waar ze in het gehele proces van voedsel verwerken tegenaan kunnen lopen. Een belangrijk onderdeel van dat plan is natuurlijk schoonmaak. Om de kans op besmettingen te minimaliseren moet alles in de omgeving van het voedsel brandschoon zijn. Van medewerker tot vloer, van schrobbezem tot werkblad. En om het allemaal kraakhelder te houden heb je daar de juiste hulpmaterialen voor nodig.

Maar in de voedselverwerkende industrie is dat niet voldoende. Natuurlijk moeten ze uitstekende hulpmaterialen hebben die aan strenge voorwaarden moeten voldoen, maar er komt meer bij kijken qua schoonmaak. Zo mag je hulpmiddelen zoals borstels en bezems alleen in bepaalde ruimtes gebruiken. De bezem waarmee in het magazijn geveegd wordt mag dus onder geen enkele voorwaarde gebruikt worden in de ruimte waar voedsel verwerkt wordt.

Kleursysteem, hygiene, schoonmaak, HACCP, kleurig

Daarom werkt men in de voedselverwerkende industrie met een kleurensysteem. Elke ruimte in het bedrijf krijgt een eigen kleur toebedeeld. Alle borstels, bezems, schrapers, trekkers, emmers, etc. die in die ruimte gebruikt worden hebben allemaal dezelfde kleur. En die hulpmiddelen mogen ook alleen in die ruimte gebruikt worden. Zo mag de rode bezem niet gebruikt worden in de gele ruimte en blijft de groene borstel in de groene ruimte. En dat allemaal om kruisbesmetting te voorkomen. Zo is de kans op voedselvergiftiging ook een stuk kleiner en kun jij thuis met een gerust hart je eten tot je nemen. Tenzij je er daar zelf een zooitje van maakt…

www.carellurvink.nl

T.: 053 434 43 43





Laatste nieuws