Niemand zit te wachten op voedselvergiftiging

04-01 08:03 | bron: FoodPro Network

ENSCHEDE - Niemand zit te wachten op een voedselvergiftiging. Helemaal niemand. En daarom moet je goed opletten bij het bereiden van je eten. Is het aanrecht schoon? Werk je met schone materialen? Is het eten waarmee je werkt niet bedorven of besmet? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen bij het bereiden van voedsel. Net zoals de voedselverwerkende industrie dat doet. Elke dag weer.

Voedselverwerkers en de voedselverwerkende industrie werken niet voor niets met een HACCP-plan. Daarin staan alle risico’s beschreven waar ze in het gehele proces van voedsel verwerken tegenaan kunnen lopen. Een belangrijk onderdeel van dat plan is natuurlijk schoonmaak. Om de kans op besmettingen te minimaliseren moet alles in de omgeving van het voedsel brandschoon zijn. Van medewerker tot vloer, van schrobbezem tot werkblad. En om het allemaal kraakhelder te houden heb je daar de juiste hulpmaterialen voor nodig.

Maar in de voedselverwerkende industrie is dat niet voldoende. Natuurlijk moeten ze uitstekende hulpmaterialen hebben die aan strenge voorwaarden moeten voldoen, maar er komt meer bij kijken qua schoonmaak. Zo mag je hulpmiddelen zoals borstels en bezems alleen in bepaalde ruimtes gebruiken. De bezem waarmee in het magazijn geveegd wordt mag dus onder geen enkele voorwaarde gebruikt worden in de ruimte waar voedsel verwerkt wordt.

Kleursysteem, hygiene, schoonmaak, HACCP, kleurig

Daarom werkt men in de voedselverwerkende industrie met een kleurensysteem. Elke ruimte in het bedrijf krijgt een eigen kleur toebedeeld. Alle borstels, bezems, schrapers, trekkers, emmers, etc. die in die ruimte gebruikt worden hebben allemaal dezelfde kleur. En die hulpmiddelen mogen ook alleen in die ruimte gebruikt worden. Zo mag de rode bezem niet gebruikt worden in de gele ruimte en blijft de groene borstel in de groene ruimte. En dat allemaal om kruisbesmetting te voorkomen. Zo is de kans op voedselvergiftiging ook een stuk kleiner en kun jij thuis met een gerust hart je eten tot je nemen. Tenzij je er daar zelf een zooitje van maakt…

www.carellurvink.nl

T.: 053 434 43 43Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
19 jan Lidl schroeft zijn Amerikaanse ambities wat terug
19 jan Bonden en Unilever komen tot akkoord loonsverhoging in nieuwe cao
19 jan Gates en Branson investeren in laboratorium vlees
19 jan 25 januari: BRC Global Standard-Food Safety
18 jan Groeitempo van Carrefour zwakt af
18 jan 'Grote voedingsproducenten nog ondermaats in duurzaam inkopen'. Unilever, Ahold, Danone, Coca-Cola en Ferrero presteren wel goed
18 jan Hak zet suikerreductie in appelmoes voort
18 jan Workshop: Social Media in de voedingsindustrie
17 jan RIKILT krijgt er belangrijke Europese taak voor voedselveiligheid bij
17 jan Nestlé verkoopt Amerikaanse snoeptak aan Nutella-maker Ferrero
17 jan Mocca d’Or gaat nieuwe marktsegmenten betreden
17 jan AB InBev zoekt expansie in Australië
17 jan Barbell Butcher’s Beef Jerky nice to meat you!
17 jan Bekijk de recalls in de voedingsindustrie (EU)
16 jan Slechts 4 op de 10 kinderen eten genoeg groente en fruit
Poll
Binnen 10 jaar is de kassaloze supermarkt de standaard
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie