Handhygiëne: de richtlijnen in de voedingsindustrie

ENSCHEDE - Werknemers in de voedingsmiddelenindustrie vragen zich vaak af wat nu precies goede handhygiëne is. Moet je je handen desinfecteren, wassen of beide? Het staat vast dat personeel een risicofactor voor bacteriënoverdracht is. In het ergste geval kan dit leiden tot een bacteriële besmetting met voedselinfecties als gevolg. Wat zijn de wettelijk verplichte eisen voor hand hygiëne om dit te voorkomen?

Wettelijke verplichtingen

Regelgeving rond hygiëne toont aan dat personeel in voedingsbedrijven een hoog hygiëne niveau nastreeft. Disposable kleding en detecteerbare werkmaterialen zijn niet meer weg te denken bij foodbedrijven . Behalve deze wettelijke verplichtingen zijn er ook andere kwaliteitsmanagementsystemen waar aan voldaan moet worden, vaak HACCP gerelateerd. Onder deze kwaliteitsmanagementsystemen vallen:

Desinfecteren, wassen of allebei?
Micro-organismen kunnen van handen worden verwijderd door desinfectie of door het wassen van de handen. Onderzoek toont aan dat het toepassen van 1 van de handelingen niet voor volledige ontsmetting zorgt.

Lees hier meer.





Laatste nieuws