Niet de bitcoin, maar supermarkten in trek bij beleggers

LONDEN - Beleggers zien de aandelen van Europese supermarktketens weer zitten. Een aantal grote aandelenfondsen neemt in 2018 weer meer supermarktbedrijven op in het beleggingsportfolio. Beleggers geven daarnaast aan dat de angst voor Amazon in de voedingsindustrie niet geheel terecht is.

Angst voor Amazon is niet terecht.

"In veel andere sectoren is de angst voor Amazon zeker terecht omwille van de prijsdeflatie, aangezien Amazon dankzij zijn inkoopkracht efficiënter kan werken", aldus Ian Ormiston, Europees fondsbeheerder bij Old Mutual Global Investors, tegen Bloomberg. "Maar in food denk ik niet dat ze op prijs gaan spelen, als je ziet wat ze hebben gekocht.” Ormiston doelt daarmee op Whole Foods en de premium-prijspositionering van de keten. Hoewel er zeker groeiende concurrentie is, wordt de dreiging van Amazon overschat, aldus de investeerder op een briefing voor beleggers in Londen.

Aldi & Lidl

Het fonds van Ormiston heeft aandelen van zowel Ahold Delhaize als van Carrefour in portefeuille. Aldi en Lidl zouden volgens de investeerder een grotere bedreiging vormen voor een aantal partijen in de supermarktwereld.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize presteert volgens de beleggers beter dan de aandelenkoers doet vermoeden. Zeker de plannen om komend jaar voor twee miljard euro eigen aandelen in te kopen, moeten de prijs van het aandeel doen stijgen.

Carrefour

Supermarktgroep Carrefour gaat samen inkopen met Fnac Darty. Een stap in de goede richting, aldus de analisten. Ook omdat het kan leiden tot een efficiënter gebruik van de winkeloppervlaktes op lange termijn.

Sommige beursanalisten vrezen wel voor het transformatieplan van Carrefour. Nog meer kostenbesparingen doorvoeren zou een slecht idee zijn, aldus de analisten. Volgens de beleggers zou eerst de omzetgroei een boost moeten krijgen, zodat de volumes stabiliseren of zelfs weer groeien. Pas dan kunnen kostenbesparingen iets opleveren. 

Bron: Bloomberg

Update: 18-10





Laatste nieuws