Colruyt pleit voor meer investeringen in groene energie

HALLE - De Belgische supermarktketen Colruyt investeert al jaren fors in groene energie en duurzaamheid en is op dat vlak dan ook zeer vooruitstrevend. Topman Jef Colruyt vraagt zich nu in een interview hardop af waarom niet iedereen volgt. Colruyt begon in de jaren zestig al te investeren in groene energie. “Economisch en ecologisch gaan perfect samen”, aldus Jef Colruyt.

Binnen Colruyt zijn veertig mensen fulltime met energie bezig, aldus Jef Colruyt tegen De Tijd. Het bedrijf investeerde al honderden miljoenen in groene energie. Het eigen Parkwind houdt zich bezig met offshore windenergie. 

De voorbije jaren werd er steeds meer geïnvesteerd in groene energie, met onder andere eigen windmolens, zonnepanelen en het gebruik van waterstof. Binnen Colruyt zijn veertig mensen voltijds met energie bezig. “Naarmate de ploeg intern sterker werd en er meer knowhow kwam, hebben we er ook meer euro's achter gezet. We doen zelf heel wat onderzoek en ontwikkeling, projecten van meer dan een half miljoen euro. We hebben bijvoorbeeld een project met een elektrische truck. Daar zijn we al veel geld aan kwijt. Een klein miljoen, en hij rijdt nog niet.”

Colruyt zegt dat het belangrijk is dat er bij die investeringen ook economische waarde tegenover staat. “Je kan technologische dromen proberen te realiseren, maar als het economisch niet haalbaar is, doen we het niet. We willen een bepaald rendement op onze duurzame investeringen halen. En dat lukt, al is het soms zeer nipt en moeten we blijven knokken”, aldus Colruyt.

Volgens Colruyt moeten andere bedrijven wel meewerken en daar ligt volgens het bedrijf een deel van het probleem. “Steeds meer ondernemersfamilies willen investeren in groene energie. Er is echt geen probleem met de beschikbaarheid van kapitaal. Het heeft te maken met doorzetten.” 

Bron: De Tijd





Laatste nieuws