Bestuursrechtelijke stappen NVWA tegen fraude met kwarteleieren

UTRECHT - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NVAE) nemen bestuursrechtelijke stappen tegen eiergroothandel Eicom uit Barneveld. Uit een donderdag uitgevoerde inspectie blijkt dat het bedrijf kwarteleieren uit Franse legbatterijen verkocht als Nederlandse scharrelkwarteleieren.

Het bedrijf krijgt hoogstwaarschijnlijk een boete. De juridische afdeling van de NVWA kijkt nog of er aanvullende maatregelen volgen, aldus een woordvoerder.

Eicom leverde Veluwse Scharrelkwarteleieren, die in werkelijkheid afkomstig waren uit legbatterijen in Frankrijk. Het bedrijf geeft aan jaarlijks tussen de 600.000 en 1 miljoen kwarteleieren te verkopen. Eicom verkocht de eieren in verpakkingen met daarop vermeld: 'Geproduceerd op de Veluwe'. Volgens Eicom zijn ze naar de Franse eieren uitgeweken omdat er bij de reguliere toeleverancier, een kwartelboer uit Putten, een stalbrand was geweest. Openheid daarover richting consumenten werd daarover echter nooit gegeven.

In het dagblad trekt directeur Henk van Hamersveld van Eicom het boetekleed aan. ‘Het was een drukke tijd en wikkels vervangen kost zeker zes weken. Ik heb het uit gemakzucht gedaan en heb dikke pech dat dit is uitgekomen. Achteraf had ik een sticker op de doosjes moeten plakken of Jumbo moeten zeggen dat ik niet kon leveren. Dat is de les voor de volgende keer.’ 

De zaak kwam onlangs in de publiciteit via Wakker Dier en het tv-programma Keuringsdienst van Waarde, die de eieren liet onderzoeken in een laboratorium. Ook Jumbo begon na de meldingen met een onderzoek. Op basis van het onderzoek verbrak Jumbo uiteindelijk de band met de leverancier. 

De NVWA wil nog niet zeggen of de fraude aanleiding is voor de controlediensten om meer inspecties te gaan uitvoeren.

Bekijk ook: Jumbo slachtoffer van ei-fraude

Bron: ANP





Laatste nieuws