'Vlees zou tot 53 procent duurder moeten zijn'

DELFT - De prijs van een hamburger zou eigenlijk 40 procent hoger moeten liggen. Dat komt doordat milieuschade door vleesproductie en de gevolgen voor het klimaat en de biodiversiteit niet worden doorberekend in de verkoopprijs. Aldus Natuur & Milieu dat milieuadviesbureau CE Delft onderzoek heeft laten doen.
 
Wanneer de kosten wel zouden worden doorberekend, wordt rundvlees 40 procent duurder, kippenvlees 26 procent en varkensvlees stijgt dan zelfs 53 procent in prijs, aldus de onderzoekers. CE Delft becijfert dat de maatschappelijke schade door vleesconsumptie van Nederlanders jaarlijks neerkomt op zo'n 4,5 miljard euro.
 
Wereldwijd is er al de hamburgerindex, ook wel Big Mac Index genoemd. Deze index dient als graadmeter voor de koopkracht omdat hamburgers in elk land op dezelfde manier worden geproduceerd.
 
Bron: ANP




Laatste nieuws