Als food merk overleven in Mexico

20-07 06:05 | bron: FoodPro Network

MEXICO-STAD - Er zijn genoeg redenen om markten buiten de EU eens nader te bekijken op exportpotentie. En natuurlijk gaat de aandacht dan vaak in eerste instantie uit naar China, India of andere (ex)-BRICs landen. Maar er zijn andere interessante markten. Neem Mexico, met een populatie van 130 miljoen mensen, een gemiddeld inkomen van $19.500 en 45% van de populatie onder 25 jaar de moeite van het nader onderzoeken waard.  

Het eerste dat opvalt bij een marktbezoek is dat het winkelaanbod heel breed is: van premium warenhuizen als El Palacio del Hierro en Liverpool met een exclusief gourmet assortiment, via meer mainstream hypermarkten als Walmart Supercenter en Soriana tot de 1820 discount stores van Bodega Aurrera. Naast de meer dan 16.000 locaties van convenience store Oxxo zijn ook de zogenaamde ‘clubs’, de groothandels van Costco en Sam’s club het bezoeken waard. Mexico is qua importmerken en type producten erg georiënteerd op de USA, wat niet zo gek is als je 3300 km grens deelt. Je ziet dus goed ontwikkelde cereals-, snacks- en frisdrankencategorieën. Maar ook veganistisch, natuurlijk en biologisch voedsel is breed verkrijgbaar – in de meer ontwikkelde gebieden wel te verstaan.  

Walmart is marktleider met meer dan 2.300 winkels verdeeld over 5 winkelformats en een indrukwekkende $ 24 miljard aan sales. De winkelformule Superama (94 winkels) is een premium supermarkt en vaak een eerste start voor importproducten vanuit Europa. Veel buitenlandse merken redden het echter niet in Mexico. Vaak is de merkeigenaar hier (mede) debet aan, omdat men geen rekening houdt met voldoende investeringsbudget en continue aandacht voor het merk ontbreekt. Directe verkoop is lastig, je hebt merchandisers nodig op de winkelvloer om je product verder te ondersteunen, vandaar dat vaak gebruik wordt gemaakt van lokale distribuerende partijen. Een goede lokale partner is de sleutel tot succes, omdat deze partij zorgt dat het budget op de juiste manier wordt ingezet en je merk onder de aandacht blijft.  

TEN heeft recentelijk voor één van haar opdrachtgevers de Mexicaanse food retail in kaart gebracht en een geschikte distributeur gezocht. TEN the export network biedt advies en support aan food & beverage bedrijven die over grenzen durven te kijken. Zij coördineert exportactiviteiten, stimuleert business development projecten en zet nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseert TEN bestaande exportactiviteiten en zijn de adviseurs werkzaam voor het SIB-programma (Starters International Business programma van de RVO) voor MKB-bedrijven.

Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl of neem contact op voor een afspraak: http://www.theexportnetwork.nl/contact/.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan middels het deelnameformulier


Laatste nieuws
21 aug Duncan Hoy nieuwe CEO Plus
21 aug Belgische voedingsindustrie blijft suikers en vetten reduceren
21 aug FrieslandCampina neemt activiteiten Best Cheese Holland over
21 aug Nederlanders geven 2,3 procent meer uit aan voeding
21 aug 'Vlees zou tot 53 procent duurder moeten zijn'
21 aug Unilever gaat voor afbreekbaar plastic
21 aug Bekijk de recalls in de voedingsindustrie (EU)
21 aug 27 september: Allergenenbeheersing met VITAL
20 aug PepsiCo neemt IsraĆ«lische frisdrankmaker Sodastream over
20 aug Veel belangstelling voor failliete fruittransporteur Mooy
20 aug Deliveroo stopt in tien Duitse steden
20 aug Colruyt investeert in gepersonaliseerde voeding
20 aug Trends die in 2018 voor verandering in de voedingsindustrie zorgen
20 aug Ondernemersacademie Food
20 aug Vision inspectiesystemen controleren de kwaliteit van de etiketten op uw verpakkingen (video)
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie