“Bakkers hebben goud in handen maar zien het zelf nog onvoldoende”

WAGENINGEN - Een van de grotere voedselverwerkende industrieën in Nederland (met een aandeel van 21%), is de brood- en deegwaren industrie met rond de 2800 bedrijven (bron: FNLI). Daaronder zijn zowel de ambachtelijke bakkers als de (middel) grote industrie te vinden.

De afgelopen jaren is de consumptie van brood afgenomen en hebben bakkers het moeilijker gekregen om hun verhaal goed naar de consument door te vertalen. Niet voor niets is eind 2017 een Europese campagne “Brood, een goed verhaal” gestart. Met tal van ingrediënten zoals zaden, pitten, noten en gedroogd fruit, werken bakkers al met natuurlijk “superfood”, zonder dat ze dit nadrukkelijk communiceren. Daarnaast zijn brood en bakkersproducten uitstekend geschikt om allerlei voedingsvezels in te verwerken, die niet alleen goed zijn voor onze darmwerking en het immuunsysteem, maar die ons mogelijk ook kunnen helpen om het suikergebruik in onze voeding te reduceren. Kortom, bakkers hebben lekkere én gezonde ingrediënten in handen, maar zouden er nog veel meer mee kunnen doen, aldus Astrid Kühlkamp, account & programmamanager van Wageningen Academy.

Wageningen Academy biedt, samen met het European Bakery en Innovation Centre (EBIC: onderdeel van Sonneveld Group), een 1 daags programma aan bakkers, productontwikkelaars maar ook aan mensen in de gezondheidszorg om hen bewuster te maken van de kansen die er zijn met voedingsvezels. Al jarenlang wordt bij Wageningen Food & Biobased Research onderzoek gedaan naar de specifieke werking van verschillende soorten voedingsvezels. Onderzoeker Dr. Jurriaan Mes is al jarenlang gespecialiseerd op dit vlak en zal de meest actuele en relevante kennis delen in een speciaal seminar.

Daarnaast zijn er op het seminar ook andere sprekers, zowel vanuit de wetenschap als vanuit de praktijk. Zij vertellen over de toepassing van voedingsvezels in producten (Ing. Martijn Noort, Susanne de Raaij), de werking van vezels in het lichaam (Hanneke van Essen, Marloes Smink) en de consumentenwaardering van nieuwe producten (Dr. Monique Vingerhoeds).

De voedingsvezel inuline, gewonnen uit de cichorei, is één van de nieuwe manieren om natuurlijk en caloriearm zoet toe te voegen zonder gebruik van geraffineerd suiker. Ligt hierin de oplossing om ons hoge suikergebruik naar beneden te brengen? Matthew de Roode van Sensus vertelt u er alles over.

Iedereen met interesse in de toepassing van voedingsvezels in voedingsproducten en de gezondheidseffecten hiervan, is van harte welkom op het seminar Vezels & Gezondheid op maandag 24 september 2018 in het EBIC in Papendrecht. Meer informatie en opgeven kan via de website van Wageningen Academy.





Laatste nieuws