HACCP stopt per 1 januari 2021: Wat zijn uw alternatieven?

20-09 06:03 | bron: FoodPro Network

ENSCHEDE - Op 1 januari 2021 houdt de HACCP-certificering op te bestaan. Het duurt dus nog even, maar als u in de voedingsmiddelenindustrie werkzaam bent is het toch belangrijk u alvast voor te bereiden op een alternatief. De eerste stap is na te gaan welke alternatieven er überhaupt zijn. We geven u daarvan graag een overzicht.

Alternatief 1: ISO 22000
Voedsel wordt tegenwoordig over de gehele wereld vervoerd. We importeren vlees en exporteren zuivel - en dus is een nationale oplossing voor voedselveiligheid, zoals HACCP, eigenlijk nu al niet meer voldoende. De oplossing is de internationale ISO 22000 certificering. Met deze certificering worden alle bedrijven in de keten, dus niet alleen productiebedrijven, internationaal op kwaliteit beoordeeld. ISO 22000 is onafhankelijk, wordt internationaal erkend en is ook geschikt voor toeleveranciers, zoals transport-, verpakkings- en schoonmaakbedrijven. De norm is bovendien eenvoudig te combineren met andere ISO certificaten. Denk daarbij aan ISO 9001, de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen.

Alternatief 2: FSSC 22000
De Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) heeft FSSC 22000 ontwikkeld. Deze wereldwijde standaard voor de gehele voedingsmiddelenindustrie is goedgekeurd door het Global Food Safety Initiative (GFSI) en is gebaseerd op ISO 22000. Dat biedt een groot voordeel, want als u het ISO 22000 certificaat al heeft, dan kunt u met een aanvullende audit aan de FSSC 22000 standaard voldoen.

Alternatief 3: British Retail Consortium (BRC)
De Britse supermarkten Tesco, Safeway, Somerfield en Sainsbury’s hebben zich verenigd in het British Retail Consortium (BRC) en stellen hun hygiëne- en voedselveiligheidseisen via deze standaard. De BRC standaard is een combinatie van onder andere HACCP, kwaliteitsmanagement en diverse inrichtingseisen. Ook grote Nederlandse retailers hanteren deze standaard.

Alternatief 4: International Food Standard (IFS)
Deze International Food Standard (IFS) is opgesteld door HDE, de Duitse brancheorganisatie van distributeurs van voedingsmiddelen. De Franse brancheorganisatie voor retailers FCS en de Italiaanse ANCC, ANCD en Federdistribuzione hebben zich hierbij aangesloten. De IFS wordt ook wel de Duits/Franse tegenhanger van de Engelse BRC-standaard genoemd en wordt onder andere gehanteerd door de supermarktketens Aldi en Metro. Ook Lidl en Carrefour eisen het certificaat steeds vaker.

Meer informatie
Het kiezen van het juiste alternatief hangt af van uw plaats in de supply chain, uw bedrijfsgrootte en bijvoorbeeld of u grondstoffen of eindproducten levert. Heeft u vragen of wilt u advies? Onze specialisten helpen u graag verder, bel naar 053 - 434 43 43 of stuur een e-mail naar info@carellurvink.nl.

Whitepaper

Meer weten over schoonmaakdiensten inkopen in de publieke sector? Vraag dan onze gratis whitepaper aan!





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
22 mrt FDA rondt consultatie voor kweekvleesproducent Good Meat af
23 mrt Jumbo-aandelen herverdeeld over familie
23 mrt Traditioneel Engels ontbijt wordt steeds duurder
23 mrt Ondernemers stoppen vanwege regeldruk en schulden steeds vaker uit zichzelf
23 mrt ERP Survival Kit voor de voedingsindustrie
23 mrt Delino een mosterdgele vloer op maat van elke saus (video)
22 mrt Too Good To Go heeft meer dan 6.000 partners in Nederland
22 mrt Greenyard wil ieder jaar meer dan 100 000 m³ water voor verse groenten en fruit besparen
22 mrt Slagerijen druk in de weer vanwege ramadan
22 mrt Timmermans: Brussel dringt niet aan op verplichte uitkoop boeren
22 mrt De voor- en nadelen van kweekvlees
22 mrt Prestatie-indicatoren voor voedselveiligheid
22 mrt Hoe planningssoftware voor voedselproductie zorgt voor consistent succes op 3 fronten
22 mrt Maak impact bij Normec Foodcare
21 mrt Aldi na loonsverhoging best betalende supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk
21 mrt Europese Commissie verdenkt energiedrankjesbedrijf van marktmanipulatie
21 mrt What’s Cooking? nog in onzekerheid over overname Imperial en Stegeman
21 mrt Aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven van start
21 mrt Alle data direct beschikbaar voor SanoRice
21 mrt Op zoek naar de nieuwe balans tussen mens en machine
20 mrt Lager voorschot voor energie-intensief mkb door dalende prijzen
20 mrt Nederlandse wijnboeren oogsten record druiven vanwege warme zomer
20 mrt Delhaize: 72 winkels gesloten
20 mrt Jumbo-ceo liet leveranciers 4 miljoen betalen aan zijn raceteam
20 mrt Fonterra boekt flink hogere winst
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?