HACCP stopt per 1 januari 2021: Wat zijn uw alternatieven?

20-09 06:03 | bron: FoodPro Network

ENSCHEDE - Op 1 januari 2021 houdt de HACCP-certificering op te bestaan. Het duurt dus nog even, maar als u in de voedingsmiddelenindustrie werkzaam bent is het toch belangrijk u alvast voor te bereiden op een alternatief. De eerste stap is na te gaan welke alternatieven er überhaupt zijn. We geven u daarvan graag een overzicht.

Alternatief 1: ISO 22000
Voedsel wordt tegenwoordig over de gehele wereld vervoerd. We importeren vlees en exporteren zuivel - en dus is een nationale oplossing voor voedselveiligheid, zoals HACCP, eigenlijk nu al niet meer voldoende. De oplossing is de internationale ISO 22000 certificering. Met deze certificering worden alle bedrijven in de keten, dus niet alleen productiebedrijven, internationaal op kwaliteit beoordeeld. ISO 22000 is onafhankelijk, wordt internationaal erkend en is ook geschikt voor toeleveranciers, zoals transport-, verpakkings- en schoonmaakbedrijven. De norm is bovendien eenvoudig te combineren met andere ISO certificaten. Denk daarbij aan ISO 9001, de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen.

Alternatief 2: FSSC 22000
De Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) heeft FSSC 22000 ontwikkeld. Deze wereldwijde standaard voor de gehele voedingsmiddelenindustrie is goedgekeurd door het Global Food Safety Initiative (GFSI) en is gebaseerd op ISO 22000. Dat biedt een groot voordeel, want als u het ISO 22000 certificaat al heeft, dan kunt u met een aanvullende audit aan de FSSC 22000 standaard voldoen.

Alternatief 3: British Retail Consortium (BRC)
De Britse supermarkten Tesco, Safeway, Somerfield en Sainsbury’s hebben zich verenigd in het British Retail Consortium (BRC) en stellen hun hygiëne- en voedselveiligheidseisen via deze standaard. De BRC standaard is een combinatie van onder andere HACCP, kwaliteitsmanagement en diverse inrichtingseisen. Ook grote Nederlandse retailers hanteren deze standaard.

Alternatief 4: International Food Standard (IFS)
Deze International Food Standard (IFS) is opgesteld door HDE, de Duitse brancheorganisatie van distributeurs van voedingsmiddelen. De Franse brancheorganisatie voor retailers FCS en de Italiaanse ANCC, ANCD en Federdistribuzione hebben zich hierbij aangesloten. De IFS wordt ook wel de Duits/Franse tegenhanger van de Engelse BRC-standaard genoemd en wordt onder andere gehanteerd door de supermarktketens Aldi en Metro. Ook Lidl en Carrefour eisen het certificaat steeds vaker.

Meer informatie
Het kiezen van het juiste alternatief hangt af van uw plaats in de supply chain, uw bedrijfsgrootte en bijvoorbeeld of u grondstoffen of eindproducten levert. Heeft u vragen of wilt u advies? Onze specialisten helpen u graag verder, bel naar 053 - 434 43 43 of stuur een e-mail naar info@carellurvink.nl.

Whitepaper

Meer weten over schoonmaakdiensten inkopen in de publieke sector? Vraag dan onze gratis whitepaper aan!





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
20 mei eFarmz lanceert ultrasnelle bezorgdienst
20 mei Beneo neemt Meatless in Goes over
20 mei Pieter Vissers nieuwe Horeca Directeur Heineken Nederland
20 mei NoPalm Ingredients onderscheiden met Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022
20 mei Indonesië heeft exportstop palmolie weer op
20 mei Onderzoek: 3 op 10 consumenten bereid supermarkt over te slaan
20 mei Vacature: Salesmanager bij KTBA (24 – 28 uur)
19 mei Lidl door omzetgrens van 100 miljard euro
19 mei Convenant Voedingsmiddelen start Local Expert Network
19 mei Nog eens voor 15 miljoen dollar kapitaal voor Imagindairy
19 mei Groen licht voor The Chocolate Factory in Veghel
19 mei Kraft Heinz komt met ketchup in kartonnen fles
19 mei Van Gelder groente en fruit wint Rotterdamse Ondernemersprijs 2022
19 mei Olijfolie: vergine of extra vergine?
19 mei Auditor geeft antwoord op 3 vragen over voedselveiligheid
18 mei Dirk stopt met tv-reclame om prijzen te drukken
18 mei Uber Eats test bezorgrobots in Los Angeles
18 mei Walmart: “lage prijzen zijn zeker nu belangrijk”
18 mei ME-AT lanceert plantaardige vleesvervangers uit eigen land
18 mei Roeland Buijsse benoemd tot voorzitter College van Bestuur SVO vakopleiding food
18 mei Mola kiest voor gestructureerde groei en 5S
18 mei Temperatuurbewaking 8 koelcellen, 2 variabelen, 1 oplossing: TempWeb
17 mei ADM gaat samenwerking aan met Eat Just voor productie kweekvlees
17 mei Flinke omzetstijging voor mosselveiling in Yerseke
17 mei Flink neemt Franse concurrent Cajoo over
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?