Voedingsmiddelen leveren aan Tesco? (whitepaper)

LONDEN / ENSCHEDE - Het Britse Tesco is een van de grootste retailers ter wereld. Het bedrijf is inmiddels zo groot dat het haar eigen kwaliteitseisen kan neerleggen voor de supermarkten en hypermarkten die onderdeel uitmaken van het concern. Deze kwaliteitseisen hebben de naam ‘Tesco’s Food Manufacturing Standard’ (TFMS) gekregen. Wilt u voedingsmiddelen leveren aan Tesco? Dan is dit de norm waaraan u moet voldoen.

De TFMS en TPPS van Tesco

Tesco wil zeker zijn dat alle eigen merk producten veilig zijn en aan alle benodigde wetgeving voldoen. Juist het eigen merk bepaalt immers de beeldvorming van het bedrijf in de markt. De TFMS geldt voor alle voedselverwerkende bedrijven in de supply chain die aan Tesco leveren. Daarnaast hanteert het concern de Tesco Produce Packing Standard (TPPS) die geldt voor leveranciers van verse grondstoffen, zoals groente en fruit. In beide gevallen geldt dat het specifieke regels van Tesco zijn. Dit betekent dus niet dat u niet aan andere wet- en regelgeving hoeft te voldoen. Alle nationale wetten, normen en regels in het land van verkoop of fabricage blijven gewoon van kracht. U moet alleen (ook) aan de Tesco normen voldoen als u specifiek aan dit concern wilt leveren. 

Nóg een Tesco norm

Naast de TFMS en de TPPS werkt Tesco met een onafhankelijke kwaliteitsstandaard voor het milieuvriendelijk en verantwoord telen van groente en fruit. Deze norm geldt wereldwijd en wordt de ‘Nurture’ norm genoemd. Om zeker te zijn dat de geleverde kwaliteit consistent is, worden telers ieder jaar getest door de onafhankelijke instanties NSF en Global G.A.P. Deze instanties verzorgen ook de registratie en certificering van de aangesloten telers.

De eisen van Tesco's Food Manufacturing Standard

De TFMS stelt eisen binnen vier categorieën, te weten ‘operational controls’, ‘management systems’, ‘facilities’ en ‘people management’. Iedere categorie bestaat uit subcategorieën en voor elk onderdeel zijn eisen opgesteld. Deze worden gedetailleerd beschreven in de online Tesco Technical Library. Tesco kan u bijvoorbeeld verplichtingen opleggen op het gebied van voedselveiligheid, maar ook voor milieueisen, ongediertebestrijding, productontwikkeling en zelfs ethische zaken en de voorzieningen die u uw medewerkers biedt. Zoals meer normen binnen de voedingsmiddelenindustrie, werkt ook Tesco met verschillende niveaus (base, medium en high) die bepalen hoe streng de eisen zijn waaraan u moet voldoen. Dit hangt af van de voedingsmiddelen die u verwerkt en het productiestadium waarin ze zich bevinden - bijvoorbeeld of ze onbewerkt of al verpakt zijn.

TFMS-controle: zorg dat u een blauwtje loopt

Om zeker te zijn dat toeleveranciers voldoen aan de TFMS en TPPS, voert Tesco audits uit. Voldoet u niet aan alle gestelde eisen? Dan wordt het gevonden probleem afhankelijk van hoe belangrijk het is ingedeeld als ‘critical’, ‘major’, ‘minor’ of ‘recommendation’. Vervolgens krijgt uw bedrijf een kleur als totaalbeoordeling. Een blauwtje lopen is bij Tesco prima, want de kleur blauw is de hoogst haalbare score. Met groen en amber moet u het een en ander aanpassen en met de kleur rood bent u in de gevarenzone beland en scoort u onvoldoende om aan Tesco te mogen leveren.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u advies over de kwaliteits- en hygiënenormen waaraan u moet voldoen als u werkt in de voedingsmiddelenindustrie? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar info@carellurvink.nl.

Whitepaper

Wil u meer weten over HACCP, ISO22000, IFS en wat de Din normering daar in kan betekenen? Download dan onze gratis whitepaper.





Laatste nieuws