Handen drogen is minstens zo belangrijk als handen wassen

ENSCHEDE - We hoeven u niet te vertellen dat regelmatig handen wassen belangrijk is voor een goede hygiëne. Mensen die met voedingsmiddelen werken en bijvoorbeeld artsen en chirurgen weten niet beter. Maar uit onderzoek blijkt dat alle mensen die regelmatig hun handen wassen minder vaak ziek zijn. Minder bekend is dat handen drogen minstens zo belangrijk is voor een goede hygiëne. Waarom? En hoe droogt u uw handen het best?

Waarom handen drogen belangrijk is

Vocht is een perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Vochtige handen brengen daardoor meer bacteriën over dan droge handen - en vergroten dus het besmettingsgevaar. Als u uw handen goed afdroogt, verwijdert u bacteriën en virussen grotendeels en hebben ze geen voedingsbodem meer. 

Hoe kunt u uw handen beter niet afdrogen?

Thuis gebruikt  u waarschijnlijk badstof handdoeken. Op de werkplek is dat minder aan te raden, omdat veel meer mensen er gebruik van maken. Dat betekent dat er meer bacteriën in achterblijven én dat de handdoek waarschijnlijk langer vochtig blijft. Ook een blower geeft niet het meest hygiënische resultaat. In blowers kan vuil achterblijven, waardoor u vieze of zelfs besmette lucht over uw fris gewassen handen blaast. Daarnaast hebben veel mensen onvoldoende geduld. Ze houden hun handen even onder de droger en ‘wapperen’ de rest droog, omdat ze niet willen wachten tot hun handen volledig droog zijn. Het vocht dat achterblijft, geeft wederom een voedingsbodem voor bacteriën.

Hoe kunt u uw handen beter wél afdrogen?

Diverse onderzoeken wijzen uit dat papieren handdoeken de meest hygiënische oplossing zijn. Iedere handdoek (of tissue) komt apart uit de dispenser en wordt daarna één keer gebruikt. U weet daardoor zeker dat de handdoek die u gebruikt bacterievrij is. Als u uw handen grondig wast en daarna met een papieren handdoek goed afdroogt, zijn uw handen  voor 99% vrij van bacteriën en ziektekiemen.

Whitepaper

Meer informatie over het inkopen van schoonmaak in de publieke sector? Vraag dan onze whitepaper aan! 





Laatste nieuws