NVWA: ‘Dierenleed in Nederlandse slachthuizen zijn incidenten en geen grootschalige misstanden’ (video)

UTRECHT - RTL-nieuws publiceerde deze week een nieuwsitem met als titel: ‘Dieren levend gekookt en gevild in Nederlandse slachthuizen’. RTL vroeg rapporten met bevindingen die zijn opgemaakt door toezichthoudende dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op.

Aanleiding voor het opvragen van de rapporten waren schokkende undercoverbeelden die vorig jaar naar buiten kwamen in een slachthuis in het Belgische Tielt. De NVWA en de Centrale organisatie van de Vleessector (COV) reageerden beide op de het nieuwsitem van RTL Nieuws.

Reactie NVWA

De NVWA geeft in een reactie aan dat het om incidenten gaat.

“Hoewel elk onnodig lijden van een dier er een te veel is, weten we uit het permanente toezicht dat we uitoefenen dat er incidenten zijn, maar geen grootschalige misstanden", aldus de voedselautoriteit.

 “Waar we overtredingen constateren, grijpen we in. Waar nodig leggen we boetes op. Het nalevingsniveau is volgens onze halfjaarlijkse monitor boven de 97 procent, wat betekent dat in 1 op de 30 steekproeven een slachthuis niet geheel volgens de regels heeft gewerkt bij het bedwelmen of verbloeden."

Reactie COV

“Sommigen constateringen zijn ronduit verschrikkelijk. Toch hecht de COV eraan een nuance aan te brengen. De 48 boetes over de jaren 2015 en 2016 kunnen afgezet worden tegen zo’n 17 miljoen correct uitgevoerde slachtingen per jaar: dit is een foutmarge van 0,0001 procent die naar voren komt uit een goed functionerend wettelijk toezicht.”

In twee jaar tijd deelde de NVWA aan 19 slachthuizen 48 boetes uit  voor overtredingen van wet- en regelgeving voor dierenwelzijn.

Volgens de NVWA en het COV is het lijden van een enkel dier er al één teveel.

Nieuwsitem RTL





Laatste nieuws