NVWA: grootschalige recalls verwacht vanwege listeria in Hongaarse diepvriesgroenten

UTRECHT - De NVWA verwacht een groot aantal recalls en publiekswaarschuwingen vanwege producten die mogelijk met listeria besmette diepvriesgroenten ui Hongarije bevatten. De diepvriesgroenten komen uit de Hongaarse fabriek van fabrikant Greenyard.

De Europese Voedsel Autoriteit (EFSA) bericht op zijn website dat in verschillende Europese landen waaronder Nederland producten met mogelijk met listeria besmette diepvriesgroenten op de markt zijn gebracht.

De listeria-uitbraak zou al begonnen zijn in juni 2015.Deze trof meerdere Europese landen. De Hongaarse overheid heeft de productie inmiddels stilgelegd.

Het is nog niet bekend hoeveel besmette producten op de Nederlandse markt zijn gekomen. “We hebben nog geen beeld van de schaal van de terugroepacties. Maar gezien de lange periode van de listeria-uitbraak (drie jaar, red) zal het gaan om grote recalls en veel publiekswaarschuwingen”, aldus NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek.

Uit grootscheeps langdurig Europees onderzoek van EFSA blijkt een verband tussen de Europese ziektegevallen en de Hongaarse fabriek. “Daarmee is niet gezegd dat alle producten besmet zijn. Daarom spreken we van een mogelijke besmetting met Listeria monocytogenes”, aldus Mastenbroek.

Traceringsonderzoeken

Het is niet bekend in welke producten de diepvriesgroenten zitten. Bedrijven zijn druk bezig met traceringsonderzoeken om dit te achterhalen. De NVWA kan niets zeggen hoe lang deze onderzoeken gaan duren. “Dat hangt onder meer af aan wie bedrijven hebben geleverd.”

Bron: NVWA





Laatste nieuws