Multinationals goed voor 30 procent van Nederlandse economie

DEN HAAG - Multinationals zoals Unilever, Heineken en Koninklijke Ahold zijn goed voor 30 procent van onze economie. Multinationals droegen in 2016 30 procent bij van de totale 635 miljard euro aan toegevoegde waarde. Het grootste deel daarvan (18%) kwam van buitenlandse multinationals met een bedrag van circa 113 miljard euro. De resterende 12 procent, goed voor 78 miljard euro, kwam van Nederlandse multinationals. Aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van aanvullend statistisch onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Ook aan loonkosten droegen multinationals circa 30 procent bij. Ondanks de grote economische bijdragen boden multinationals relatief weinig werkgelegenheid (22 procent).

Het CBS meldt tevens dat de bedrijven relatief veel investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D), om hun concurrentiepositie te versterken. In 2016 werd 41 procent van deze investeringen in Nederland gedaan door multinationals, wat neerkwam op circa 14,1 miljard euro.

Bron: CBS





Laatste nieuws