Uitspraak: smaak van een voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd

BRUSSEL - Het Europese Hof van Justitie heeft dinsdag 13 november uitspraak gedaan in een zaak tussen de Nederlandse voedingsbedrijven Levola Hengelo en Smilde Foods. Het Europese Hof deed uitspraak op verzoek van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, dat zich in hoger beroep over de zaak tussen de 2 bedrijven dient uit te spreken.
 
De kwestie gaat over het product Heksenkaas van Levola en het Smilde Food product Witte Wievenkaas. Volgens Levola wordt door Smilde Foods inbreuk gemaakt op de auteursrechten voor de smaak van Heksenkaas. Het Europese Hof stelt echter dat de smaak van een voedingsmiddel niet auteursrechtelijk kan worden beschermd.
 
Het Europese Hof stelt dat de smaak van een voedingsmiddel alleen op grond van de auteursrichtlijn beschermd kan worden als het kan worden aangemerkt als een 'werk'. Hiervoor is het vereist dat het voorwerp in kwestie een oorspronkelijke intellectuele schepping is, en voorts dat deze oorspronkelijke intellectuele schepping tot 'uitdrukking' wordt gebracht, aldus het Hof.
 
Origineel: 14-11, update: 30-11
 
Bekijk hier de volledige uitspraak van het Europese Hof van Justitie.




Laatste nieuws