Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”

09-12 06:01 | bron: FoodPro Network

ENSCHEDE - Het is in de voedingsmiddelenindustrie een veelgebruikte term: give-away, oftewel het gratis weggeven van te veel product per verpakking door onnauwkeurig afvullen. Vaak gaat het slechts om enkele grammen, maar bij massaproductie kunnen de kosten hiervan al snel oplopen tot in de duizenden euro’s. Bedrijven die zelf produceren of producten industrieel verpakken doen er goed aan om een zo nauwkeurig mogelijke checkweger in de productielijn op te nemen om zo verspilling te voorkomen.

Give away kan op verschillende manieren negatieve invloed hebben op de omzet.

Een voor de hand liggend voorbeeld is het over vullen met product, maar daarnaast kunnen het gebruik van een weegschaal met beperkte nauwkeurigheid (deze is ook wettelijk bepaald) en het onnauwkeurig ingeven van de tarrawaarde bij een weegsysteem en de toleranties in het verpakkingsgewicht tot give-away leiden. Dit betekent dat producenten in feite product ‘weggeven’. Een praktisch voorbeeld aan de hand van het industrieel produceren en/of verpakken van bakjes Filet American:

Bakjes Filet American:

Bakjes worden gevuld op: 150 gram.

Werkelijk vulgewicht: 152 gram.

Ingegeven / gewogen tarragewicht: 8.5 gram.

Werkelijk gewicht tarragewicht: 8 gram

Give-away per verpakking: 2.5 gram

 

Give-away bij een dagproductie van 10.000 bakjes: 25 kilo

Prijs per kg: €5.40

Omzetverlies door give-away: € 135 / dag

Aantal productiedagen 240

Totale give-away per jaar : €32.400

 

Het kan dus interessant zijn om een checkweger met een nauwkeurigheid van 0.2 g in te zetten, al was het maar wegens het terugverdieneffect op de tarrawaarde.

Verder kan nauwkeurig wegen bijdragen aan het beter opvolgen van de door de klant gestelde vereisten en de door de wetgever gestelde kaders. Ook hier kunnen omzetverliezen worden beperkt. Bij onder- of overschrijden van het streefgewicht kunnen producten immers worden uitgestoten, afgewezen of teruggestuurd, terwijl dit in sommige gevallen met nauwkeurig wegen kan worden voorkomen:

Streefgewicht per bakje: 150 gram

Max. over-/ondergewicht: 1.0 gram

Bij een weegschaal op 1 gram nauwkeurig ingesteld zal ieder product dat de 500 gram over- of onderschrijdt met een aantal milligram worden uitgestoten, terwijl deze feitelijk nog binnen de acceptabele tolerantiewaarde wegen. Hierdoor worden verpakkingen afgekeurd die gewoon verkocht hadden kunnen worden.

Het voorkomen van give-away kan dus op verschillende manieren zorgen voor betere omzetresultaten. Hiermee wordt de aanschaf van een nauwkeurige checkweger snel terugverdiend. Welke oplossing het beste werkt, is afhankelijk van het soort bedrijf en product. Bizerba biedt voor iedere situatie een passende oplossing.

Bij geautomatiseerde industriële bedrijven geeft Capture_Software in combinatie met Prepack Compliance inzichtelijke rapporten over hoeveel give-away er in de productie optreedt. Bij bedrijven waar hoge productiesnelheden van belang zijn bieden controleweegschalen steekproefsgewijze controle achteraf voor verpakte of onverpakte producten. Wanneer snelheid minder belangrijk is dan kwaliteit, kan een proces checkweger voorkomen dat er verspilling optreedt door producten uit te stoten voor zij verpakt worden.

Bij ambachtelijke industriële bedrijven waar het doseren gedeeltelijk door de medewerkers wordt verricht biedt Portion_Control de perfecte uitkomst. Hiermee kan uiterst nauwkeurig give-away gereduceerd worden en kan men zelfs medewerkers individueel evalueren op hun nauwgezetheid. Om te lezen hoe onze Portion_control bij andere bedrijven voor betere resultaten heeft gezorgd klikt u hier voor een referentiecase.

 
Bron: Bizerba - partner FoodPro Network




Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 jan Van Geloven voert snackproductie in Tilburg op
21 jan Nestlé in de tegenaanval in prijzenconflict met Albert Heijn
21 jan Landbouwexport boven de 100 miljard, mede door hogere prijzen
21 jan Ook KTBA partner van FoodPro Network in 2022
21 jan Het verbeteren van voorraadbeheer in de bakkerijsector
21 jan Dé oplossing voor bulk in de supermarkt (video)
20 jan Albert Heijn waarschuwt voor tekorten door prijzenconflict met Nestlé
20 jan Unilever blijft bij bod van 50 miljard pond voor consumententak GSK
20 jan Investering van 25 miljoen voor Franse vleesvervangersproducent La Vie
20 jan Webinar: De nieuwste generatie software voor de digitalisering van jouw foodbedrijf
20 jan Is het voor u belangrijk om onder hoge snelheid verpakte goederen te wegen en etiketteren? (video)
19 jan Metro zoekt koper voor Belgische winkels
19 jan Grotere supermarkten pakken nog meer marktaandeel
19 jan Fevia: 'Omikron heeft behoorlijke impact op Belgische voedingsindustrie'
19 jan Noord-Hollandse kaas onder On the way to PlanetProof
19 jan Wat is een remote audit? En hoe werkt dit?
19 jan 8 redenen om voor Ucrete industrievloeren te kiezen (video)
19 jan Meer dan ooit is het van belang de juiste man of vrouw aan het roer te hebben
18 jan Aldi opent eerste kassaloze winkel
18 jan IJsselmeervisafslag in Urk boekt nieuw omzetrecord
18 jan Thuisbezorgd komt met afbreekbare verpakking met zeewier
18 jan Houben Worstenbrood en Bavaria komen met Bavaria worstenbrood
18 jan Salarissen stegen over het afgelopen jaar gemiddeld met 2,1 procent
18 jan Verbeet nieuwe voorzitter van raad van commissarissen Unilever Nederland
18 jan Arla Foods ontwikkelt nieuwe methode van koelen
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?