Robots bepalend in toekomst voedingsindustrie

AMSTERDAM - Robotica en data-technologie spelen een steeds belangrijkere rol in de productie van ons eten. Technologie draagt onder meer bij aan de betaalbaarheid van voeding, terwijl het ook helpt om inzichten te geven over de herkomst en productie. Dat concludeert het Economisch Bureau van ING in een rapport over de voedingsindustrie.

Door gebruik te maken van robots kunnen fabrikanten onder meer hun productie opvoeren. Hiermee voldoen ze volgens de onderzoekers van ING aan de wens van onder meer supermarkten, die grotere volumes vragen tegen lagere prijzen.

Herkomst & data-technologie

De tendens van nu is volgens ING daarnaast dat consumenten meer willen weten over de herkomst van hun eten. Door data-technologie toe te passen valt hier volgens ING een wereld te winnen. Binnen de keten kan meer informatie worden uitgewisseld. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van bepaalde chips kunnen vleesproducten van bron tot bord worden gevolgd, aldus ING. ING stelt wel dat daarvoor binnen de keten "verregaande samenwerking" nodig is.

Vergrijzing in de sector

Verder wijst ING op de krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing binnen de sector. Zo gaat een kwart van de in totaal 150.000 werknemers in de voedingsindustrie tussen nu en 2030 met pensioen, aldus ING.

ING stelt dat jaarlijks 1,4 miljard euro in productietechnologie wordt geïnvesteerd en de mogelijkheden zijn volgens de economen nog niet uitgeput.

 

Bron: ANP / ING





Laatste nieuws