Hoge Raad legt Groningse 'Jumbo-afperser' tien jaar cel op

GRONINGEN - De Hoge Raad heeft de celstraf van tien jaar voor Alex O., bekend als de Jumbo-afperser, bevestigd. Eerder werd O. ook al in hoger beroep tot tien jaar cel veroordeeld, maar hij was hier tegen in cassatie gegaan.

O. kreeg de straf omdat hij in 2015 verschillende vestigingen van supermarktketen Jumbo in Groningen een aantal maanden had bedreigd en afgeperst. Hij werd in 2016 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar, maar daar ging hij tegen in beroep.

Begin mei 2015 werd een pakketje tegen de gevel van een Jumbo-filiaal in Groningen gevonden. In de maanden daarna ging er een explosief af in een filiaal van de supermarktketen in Groningen en werd er een dreigmail verstuurd. Een supermarkt in Zwolle ontving ook een verjaardagskaart met 2 gram explosieve stof.

De supermarktketen besloot hierop dat alle 579 filialen in Nederland moesten worden ontruimd als het vermoeden bestond dat er explosieven in een winkel aanwezig waren. O. eiste 2.000 bitcoins van Jumbo, destijds omgerekend 400.000 euro.

O. kon uiteindelijk worden aangehouden doordat zijn toen vijftienjarige zoon een kookwekker bij de Blokker had gekocht die was gebruikt bij een van de explosieven. De jongen ging vrijuit. 





Laatste nieuws