Mola kiest voor gestructureerde groei en 5S

18-05 06:03 | bron: FoodPro Network

BEUGEN - Mola B.V. is gespecialiseerd in de productie van diepgevroren bakkerswaren. Dagelijks vinden honderdduizenden producten vanuit de moderne fabriek in het Noord-Brabantse Beugen hun weg naar de klant. Van bladerdeegproducten, croissants tot Danish pastries. Met het oog op forse groei werd ARV Group enkele jaren geleden ingeschakeld om samen met het management eerst de groeistrategie vorm te geven en de organisatie hierop in te richten. Vervolgens werden diverse continu verbeter processen in gang gezet, waaronder de invoering van 5S aan de productielijnen. 

‘In 2012 namen we onze intrek in deze nieuwe productielocatie’, vertelt William Kums, productiemanager bij Mola. ‘We begonnen met één productielijn, maar groeiden binnen enkele jaren door naar drie productielijnen. Het management van Mola heeft voorgesorteerd op die verwachte groei. Als eerste werden de strategische, functionele en organisatorische lijnen uitgezet onder leiding van interim-operations manager Ronald Visser van ARV Group. Op basis daarvan volgde de doorvertaling naar de productievloer.’

Structuur, orde en rust aan de productielijn

Op die productievloer stonden vanwege steeds weer nieuwe groeispurten de productielijnen van Mola voortdurend onder druk en kreeg het bedrijf ook logischerwijs te maken met veel nieuwe medewerkers. ‘Bovendien werken we hier in ploegendiensten’, zegt Kums. ‘In zo’n situatie is het zaak om voor structuur, orde en rust aan de productielijnen te zorgen en daarmee het totale productieproces - dat uit diverse deelprocessen bestaat - gesmeerd te laten lopen. En dat is niet makkelijk in de dagelijkse hectiek die wij hier kennen.’

Eigen inbreng en eigenaarschap

Om dat te organiseren werd de expertise van Jaap Volger van ARV Group ingeschakeld. Samen met Kums en kwaliteitsfunctionaris Renske van de Lockant van Mola werd een 5S-programma gestart waarbij per productielijn diverse workshops met de medewerkers werden gehouden. ‘Na de theoretische introductie - wat is 5S, waarom is het belangrijk en wat levert het op? - kwamen medewerkers al direct met flink wat eerste ideeën’, vertelt Van de Lockant. ‘Mooi om te zien. Het is namelijk essentieel dat de mensen aan de productielijnen zelf hun rol en verantwoordelijkheid pakken. En dat er ook afstemming tussen de verschillende ploegleiders ontstaat. Eigen inbreng, eigenaarschap en een eenduidige aanpak zijn essentieel voor het slagen van dit soort trajecten. 5S werkt alleen als het van de mensen zelf is. Zij kennen immers als geen ander de processen en de werkelijke situatie aan de productielijn. Dat moet je dus niet van bovenaf organiseren.’

Continu scherp blijven

5S is inmiddels binnen Mola omarmd en ingevoerd. ‘Je ziet: er heerst meer orde, rust en regelmaat’, aldus Kums. ‘Nu is het zaak om in de dagelijkse praktijk daarop te blijven focussen. ‘Wekelijke audits zijn nodig om te kijken of we de door ons neergezette structuur nauw gelet blijven volgen en onze gemaakte afspraken in de praktijk ook steeds weer nakomen.’ En Van de Lockant vult aan: ‘Ook de frequente regiemeeting tussen Jaap, William en mij is van belang. Waar gaat het goed, waar moeten we bijsturen? Want als 5S eenmaal staat, ben je niet klaar. Het is een continu verbeterproces. Het vraagt om regie en voortdurend scherp blijven.’

 

Bron: ARV Group - partner FoodPro Network





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
04 jul Duizenden klanten krijgen boodschappen niet geleverd door boerenprotesten
04 jul Albert Heijn opende vorige week 6 nieuwe winkels
04 jul Exact gaat horeca verder ontzorgen met overname Horeko
04 jul CBL: boodschappen in gevaar bij langdurige blokkades
04 jul Boeren blokkeren zeker zes distributiecentra van supermarkten
04 jul Ronald Prince per 1 september nieuwe voorzitter FNLI
04 jul Stappenplan Ketenborging
04 jul Beter houdbaarheidsbeheer in de sector van verse kant-en-klaar maaltijden
01 jul Markt voor vleesvervangers over 10 jaar goed voor omzet van 140 miljard euro
01 jul Chocoladefabrieken stoppen productie na salmonella bij Barry Callebaut
01 jul Ben & Jerry's verontwaardigd over besluit om merk in Israël te verkopen
01 jul Nestlé experimenteert met fermentatie na de oogst van koffie
01 jul Kees de Kat (CEO): FruitMasters wil naar meer inzicht in de keten
01 jul Whitepaper Allergenenmanagement
30 jun Jumbo opent 21ste winkel in België
30 jun Barry Callebaut legt productie in Wieze stil na ontdekking salmonella
30 jun Maaltijddienst Apetito getroffen door cyberaanval
30 jun 162 duizend bedrijven maakten gebruik van NOW-steunregeling
30 jun Hoe maak ik een monitoringsplan voor private label-producten?
30 jun Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”
30 jun 8 redenen om voor Ucrete industrievloeren te kiezen (video)
29 jun Ook Leonardo DiCaprio investeert in kweekvlees
29 jun Nog eens voor 15 miljoen dollar kapitaal voor Imagindairy
29 jun Danone wil zuivelfabriek in het noorden van Spanje sluiten
29 jun Traceerbaarheid als sleutel tot succes in de foodbranche met KING ERP Online
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?