RIVM: filet americain altijd invriezen

BILTHOVEN - Het invriezen van rauwe vleesproducten, met name filet americain, vóór consumptie kan volgens het RIVM jaarlijks honderden ernstige ziektegevallen door toxoplasmose schelen. Dat zou de maatschappij tevens 10 tot 30 miljoen euro per jaar besparen.

Volgens het onderzoeksinstituut valt een zogeheten Toxoplasma-infectie, vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, te voorkomen wanneer filet americain minimaal 48 uur bij circa -12 graden wordt ingevroren.

De ziekte toxoplasmose ontstaat gebruikelijk door het eten van rauw vlees, vooral filet americain. Met name bij zwangere vrouwen kan dit leiden tot miskramen, vroeggeboorten en hersen- en oogafwijkingen bij het kind.

Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek van toxoplasmose. Bij een verminderde weerstand is dat gevaarlijk. Circa de helft van de ziektegevallen komt door het eten van vleesproducten.

Minister Bruins (Volksgezondheid) laat weten: "Ik zou het advies van het Voedingscentrum aan zwangere vrouwen om geen rauw vlees te eten altijd ter harte nemen. Wat goed is aan dit onderzoek van het RIVM is dat het perspectief biedt op het verminderen van ziekte.” De minister gaat het onderzoek bestuderen.





Laatste nieuws