Datakwaliteit door inspanning levensmiddelensector 96% betrouwbaar

03-05 06:01 | bron: FoodPro Network

AMSTELVEEN - De levensmiddelensector heeft de afgelopen drie jaar een gigantische prestatie geleverd. De datakwaliteit van de artikelen in GS1 Data Source is gestegen naar 96 procent. “Voor die tijd konden we niet kwantificeren hoe goed de data op orde waren, maar onze schatting was dat slechts 15 procent correct waren. Het project DatakwaliTijd 2.0 is nu afgerond, maar het streven naar maximale datakwaliteit gaat door. Uiteindelijk moeten correcte en volledige artikeldata net zo vanzelfsprekend zijn als de juistheid van een barcode of EDI-bericht.”

Formeel is DatakwaliTijd 2.0 als project op 1 juni geëindigd. Directeur Pieter Maarleveld en sectormanager retail Jerry Tracey van GS1 Nederland, spreken liever niet over een einde, maar over een eerste mijlpaal op een lange weg richting perfecte artikeldata. “We moeten niet denken dat we er al zijn. Datakwaliteit blijft doorlopend aandacht vragen en het programma blijft bestaan. We hebben nog steeds veel te winnen.”

De sector heeft bewezen dat het kan: betrouwbare artikeldata

Een aantal partijen uit de sector stond eerst sceptisch tegenover het gestelde doel: een betrouwbaarheid van de data in GS1 Data Source van 96 procent. Maar het doel is daadwerkelijk gehaald, zij het een half jaar later dan gepland. 

De vraagtekens die leveranciers plaatsten bij DatakwaliTijd 2.0, betroffen niet zozeer de doelstelling, maar de wijze waarop die moest worden bereikt. Leveranciers waren genoodzaakt om elk artikel op te sturen naar één van de drie gecertificeerde Data Management Services (DMS). Die controleerden vervolgens fysiek of de data in de datapool overeenstemden met die van het fysieke product. 

Pieter Maarleveld: “De sector heeft de afgelopen drie jaar bewezen dat het inderdaad kan: betrouwbare artikeldata. In Nederland lopen we voorop als het gaat om datakwaliteit. Geen enkel ander land heeft zo’n inspanning geleverd als Nederland en in geen enkel land is de datakwaliteit zo aantoonbaar hoog. Uiteindelijk moet correcte en volledige artikeldata een vanzelfsprekendheid worden, net zoals bij barcodes of EDI-berichten. Niemand vraagt zich nog af of de barcode op een product wel klopt. Het zal nog even duren voordat we dat ook met artikeldata hebben bereikt.”

Controle van data aan de hand van het fysieke product meest adequaat

De afgelegde weg was niet gemakkelijk. Nadat de sector in 2015 gezamenlijk het initiatief tot het programma DatakwaliTijd 2.0 had genomen, heeft GS1 Nederland samen met de betrokken retailers en leveranciers een jaar nodig gehad om het programma inclusief alle processen, procedures en systemen op te tuigen. Jerry Tracey: “Daarna volgde de grootste uitdaging: alle leveranciers overtuigen van het belang van betrouwbare artikeldata. Dat is iedereen inmiddels wel.”

Geen enkel ander middel is zo adequaat als controle van de data aan de hand van het fysieke product. Had dat niet eenvoudiger en goedkoper gekund?

Nee, luidt het antwoord van Tracey. “Natuurlijk hebben we logische controles en validaties ingebouwd, maar die zijn niet voldoende. Dit vergt een grote inspanning van de hele sector, maar die levert ook wat op. Als we uitrekenen wat de kosten zijn voor het corrigeren van foutieve data en de kosten van de inefficiënties in logistiek, planning en administratie, is dat een veelvoud van de kosten van dit datakwaliteitsprogramma. En dan hebben we het nog niet over dat er steeds meer wetgeving komt om informatie beschikbaar te hebben én dat consumenten ziek kunnen worden omdat bijvoorbeeld de allergeneninformatie op de website van een retailer niet klopt.”

Ook in de toekomst wordt de data van elk nieuwe artikel fysiek gecontroleerd

Maarleveld en Tracey benadrukken dat datakwaliteit hoog op de agenda blijft staan. De sector heeft afgesproken dat ook in de toekomst de data van elk nieuw artikel fysiek wordt gecontroleerd. “De afgelopen drie jaar hebben leveranciers al hun artikelen fysiek moeten laten controleren. Die inhaalslag is voorbij, maar voor nieuwe artikelen blijven die fysieke controles gelden. We zullen daarbij niet langer alleen letten op de betrouwbaarheid van artikeldata, maar ook op de tijdigheid daarvan. Als retailers een nieuw artikel willen introduceren, moeten ze ruim van tevoren al over de juiste data kunnen beschikken. Dat is nu vaak nog een probleem.”

De eerste mijlpaal is bereikt, maar in de verte doemen nieuwe mijlpalen op. Tracey roept leveranciers op om nog meer aandacht te besteden aan datakwaliteit. “Natuurlijk, de data van 96 procent van de artikelen in GS1 Data Source zijn betrouwbaar, maar pas nadat die artikelen fysiek gecontroleerd zijn. Het doel is dat die data vanaf het begin goed in het de datapool staan. First time right. Als we dat realiseren, hoeven we bovendien minder inspanningen te leveren om betrouwbare artikeldata te realiseren. Ook op dat vlak kunnen we nog stappen zetten.”

Nieuwe productgroepen en nieuwe datavelden

De eisen rondom datakwaliteit worden uitgebreid naar nieuwe productgroepen en nieuwe datavelden. Dit jaar zijn de AGF- en de drogisterijsector gestart met fysieke controles van onder meer onbewerkte groente en fruit en voedingssupplementen en gezondheidsproducten. “Daar komen nog andere productgroepen bij, denk aan zelfzorggeneesmiddelen, cosmetica en persoonlijke verzorging. Ook zijn leveranciers dit jaar verplicht om foto’s van artikelen in de datapool te zetten en gaan we aan de slag met gevaarlijke stoffen-informatie. Ook die moet natuurlijk betrouwbaar zijn.”

 

Bron: GS1 Nederland - partner FoodPro Network

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
27 jul Dave Pieters nieuwe algemeen directeur van Hoogvliet Supermarkten
27 jul In Europa gebruikt 9% van mensen dagelijks suikerhoudende frisdranken
27 jul Colruyt Group wil Belgische mosselen van eigen kweek
27 jul Komkommers bij Albert Heijn het hele jaar afkomstig uit Nederland
27 jul Kleinste aantal aanvragen voor loonsteun sinds start van de coronacrisis
27 jul Bereik Supply Chain Excellence met een food-specifiek ERP
27 jul Demo recording of Microsoft Dynamics 365 CRM: Customer Service
26 jul Britse voedingssector kraakt noodplan om 'pingdemic' te bezweren
26 jul Familie 'Puddingkoning' splitst bedrijf op
26 jul NVWA wijst plan van aanpak van Gosschalk opnieuw af
26 jul Eiwittechnologie: 'Fermentatie biedt kansen bij ontwikkeling plantaardige voedingsproducten'
26 jul Het verbeteren van voorraadbeheer in de bakkerijsector
26 jul Perfetti van Melle: ‘Stuurgroepleden moeten verantwoordelijkheid nemen’
23 jul Geen zelfisolatie meer in Britse voedingssector om lege schappen te voorkomen
23 jul Zweeds bedrijf lanceert alternatief voor melk op basis van aardappelen
23 jul Recall Jumbo Geraspt Geitenkaas
23 jul Nestlé lanceert R&D Accelerator voor zuivelproducten en plantaardige alternatieven voor zuivel
23 jul Zijn verse producten van een mindere klasse je beste winstkans?
22 jul Krachtig herstel voor Sligro in juni
22 jul Unilever presteert uitstekend, ondanks hogere grondstofprijzen
22 jul Jumbo breidt distributiecentrum in Nieuwegein uit
22 jul Flinke omzetstijging voor Coca-Cola
22 jul Fusies en overnames in de voedsel- en drankenindustrie
22 jul ABN AMRO: Drie scenario’s voor toekomst van vleesvervangers
21 jul Ahold Delhaize wil mensenrechtenwet voor bedrijven
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?