ABN AMRO: 'Lage prijzen koffie, suiker & cacao'

AMSTERDAM - De prijs van suiker is dit jaar al met 11% gestegen, terwijl de prijs van cacao en koffie slechts licht toenamen met 1-2%. Alle drie de markten hebben te maken met een overaanbod, maar relatief gezien is dit laag. Het overaanbod zorgt er echter voor dat de prijzen laag blijven. Dit creëert vooral problemen voor de boeren. Aldus ABN AMRO in een nieuw rapport.

Kinderarbeid

De zorgen over de levensstandaard van boeren nemen in veel landen toe. Het gaat daarbij vooral om landen met een relatief groot aandeel in landbouwgrondstoffen. Denk hierbij aan Ivoorkust en Ghana (cacao), Colombia (koffie) en India (suiker). Om de kosten te drukken raakt kinderarbeid meer en meer ingeburgerd. Er is sprake van een zorgelijke en onwenselijke situatie, waar op de lange termijn niemand bij gebaat is. Dat beseffen ook overheidsinstanties en belangenorganisaties in de betreffende landen. De betreffende organisaties maken zich daarom hard voor betere omstandigheden, aldus ABN AMRO.

Koffiemarkt

De invloed van Brazilië op de koffiemarkt is nog altijd gigantisch. Het land is de grootste producent van koffie ter wereld, met name van Arabica koffie. Het Braziliaanse economisch beleid, de politieke teneur en de effecten op de wisselkoers van Brazilië geven de koffieprijs richting. Vietnam is na Brazilië de grootste koffieproducent, maar dan vooral van Robusta koffie. De markt voor koffie in Brazilië wordt meer competitief en de koffieprijs daalt.

Suiker

Brazilië is zijn leidinggevende rol op het gebied van de productie van suiker kwijtgeraakt aan India. De wereldwijde vraag naar suiker is over de afgelopen zes jaar met gemiddeld 1-2% gegroeid. De groei vindt met name plaats in Azië. De groei van de vraag neemt de komende jaren verder af. Voor 2019 en 2020 gaat ABN AMRO uit van een stabiele prijstrend.

Cacao

ABN AMRO verwacht dat de prijs van cacao in 2019 verder gaat stijgen. De beschikbare hoeveelheid cacao neemt in het seizoen 2018/2019 harder toe dan de gevraagde hoeveelheid. Relatief gezien is het overaanbod laag. De perspectieven voor de vraag naar cacao blijven goed in 2019 en 2020. 

 

Bron: ABN AMRO





Laatste nieuws