Foodmarkten steeds populairder

19-09 06:05 | bron: FoodPro Network

LONDEN - Foodmarkten zijn weer helemaal hot. Een recent artikel in The Grocer deze zomer leert dat in de UK zowel gevestigde markten als Borough Market als ook nieuwere initiatieven als Mercato Metropolitano steeds succesvoller worden. Borough Market is één van de grootste en oudste foodmarkten van Londen, waar jaarlijks meer dan 5,5 miljoen bezoekers komen. Wat maakt deze overdekte levensmiddelenmarkten zo populair? Managing director van Borough Market, Darren Henaghan, ziet dat het retailmodel aan het kantelen is en supermarkten niet meer aan alle wensen van consumenten kunnen voldoen. ‘Markten bieden daarentegen iets anders, namelijk een toegankelijke, persoonlijke plaats waar mensen elkaar ontmoeten in een aantrekkelijke sfeer. Ze kunnen aandacht geven aan de koop van levensmiddelen en hebben direct contact met de leveranciers. Het reduceren van de afstand van producent tot consument, als ook het terugbrengen van verpakkingen hebben een positief effect op de duurzaamheid en versheid van de producten.’

Markten geven op een informele manier invulling aan de buurt, waar de winkels stuk voor stuk hun luiken voorgoed sluiten. Bovendien zijn de drempels om in een foodmarkt te starten meestal laag, je hebt weinig infrastructuur nodig en kunt hier toch kennismaken met een groot publiek en je producten testen. ‘Vaak genoeg starten ondernemers hier, en verhuizen dan ergens anders heen omdat ze gaan opschalen. In de gehele UK zijn 1.173 markten te vinden, en overal is deze ondernemende geest te zien en te voelen’, aldus Henaghan. Vier foodmarkten die recentelijk in de UK geopend zijn zijn Mercato Mayfair, KERB Cambden Market, Harbour Nights in Bristo en Platform in Glasgow.  

Natuurlijk kennen we buiten de UK ook bekende foodhallen, zoals de ‘wereldberoemde’ Mercat de la Boquería in Barcelona, Mercado de San Miguel in Madrid, Torvehallerne in Kopenhagen en ga zo maar door. Ook Nederland kent prachtige overdekte foodmarkten. De eerste echte indoor food markt is De Foodhallen in Amsterdam, de grootste staat in Rotterdam, De Markthal met haar imposante plafond. Maar er zijn ook talloze alternatieven, zoals Fenix Food Factory in Rotterdam, MingleMush in Den Haag, FoodDock in Deventer, Down Town Gourmet Market en Vershal het Veem in Eindhoven, of Foodhall Mout in Hilversum. Ook hier vind je kleinere, veelal lokale spelers die hun waar uitstallen voor een gemêleerd koperspubliek. Hoezeer ‘on trend’, over het commerciële succes van de markthallen is nog wel wat discussie. Ondernemers van de Markthal Rotterdam vrezen voor het voortbestaan van het concept van een dagelijks geopende versmarkt, nu de hal steeds leger wordt en vaker wordt gebruikt om een ‘snelle hap’ te nuttigen. Extra investeringen van de ondernemers bovenop de toch al aanzienlijke huren hebben vooralsnog nog weinig opgeleverd. Dit is in elk geval geen foodmarktconcept met een lage ‘barrier to entry’, ook zal de doelgroep hier een andere zijn dan die in menig andere, meer op de eigen buurt gerichte foodmarkt.

Wij hebben de laatste jaren gedurende onze reizen vele foodmarkten bezocht, omdat vele nieuwe initiatieven hier starten. TEN the export network biedt advies en support aan food & beverage bedrijven die over grenzen durven te kijken. Zij coördineert exportactiviteiten, stimuleert business development projecten en zet nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseert TEN bestaande exportactiviteiten en zijn de adviseurs werkzaam voor het SIB-programma (Starters International Business programma van de RVO) voor MKB-bedrijven. Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl of neem contact op voor een afspraak: http://www.theexportnetwork.nl/contact/.

 

Bronnen: The Grocer, juli 2019; AGF.nl, September 2019.

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
22 okt Ahold Delhaize rolt contactloos betalen uit in 'supermarkt voor de nieuwe generatie'
22 okt Prosus overbiedt Takeaway in strijd om maaltijdbezorger Just Eat
22 okt Nieuw bedrijf Future Food Group levert zowel vleesproducten als vleesalternatieven
22 okt Hoe en wanneer investeren in robotica in de voedingsindustrie
22 okt ABN AMRO: 'Lage prijzen koffie, suiker & cacao'
22 okt Jumbo gaat 400 talenten per jaar opleiden in HBO Foodretail & Hospitality bij Avans Hogeschool
21 okt Just Eat ziet omzet groeien
21 okt Suikervrije dranken en koffie stuwen resultaat Coca-Cola
21 okt Groei aantal fastfoodrestaurants zet ook komende jaren door
21 okt De Top 10 food trends in 2019
21 okt Het complete weeg- en inspectiesysteem voor de versafdeling (video)
18 okt Toch geen heffingen op Goudse kaas en Edammer kaas, wel op tal van andere voedingsproducten
18 okt Mercadona, ondanks jaren negentig website, online de grootste supermarkt van Spanje
18 okt Danone stelt omzetverwachting naar beneden bij
18 okt NestlĂ©, Carrefour en IBM starten blockchainproject (video)
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?