Concreet voornemen voor stijging vleesprijs

05-11 09:27 | bron: FoodPro Network

DEN HAAG - Diverse grote media berichten eerder dat Nederlanders een eerlijke -hogere- prijs van vlees accepteren, als er een goede bestemming is voor de meerprijs. Momenteel is 52% van onze bevolking het eens met het voornemen om een meerprijs te herinvesteren in goedkopere groenten en fruit, verandersteun aan boeren en koopkrachtreparatie voor lagere inkomens. Bij stemmers op de huidige regeringspartijen loopt dit percentage op tot 62%. De TAPP Coalitie liet dit eind oktober onderzoeken en verstevigt met deze representatieve cijfers het draagvlak onder haar concrete voornemen dat vanochtend werd toegelicht in Nieuwspoort, Den Haag aan politiek, maatschappelijke organisaties, pers en wetenschap. Kamerleden en duurzaamheidscommissies waren aanwezig van: CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren. Deze partijen gaven aan mogelijkheden te zien in het voornemen. Paul Smeulders (GroenLinks) loofde het voornemen om zijn totaalaanpak. De vleessector omarmt het voornemen niet maar gaf bij monde van Dé van de Riet (COV) aan in gesprek te willen blijven en blij te zijn met de verbindende aanpak.

Sinds 2018 verbindt de TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) meningen en kennisgebieden door brede maatschappelijke gesprekken over een logische manier om ons vlees toekomstbestendig te maken. Dat leidde tot een gedragen voornemen om daadwerkelijk te komen tot een andere wijze van beprijzen waar iedereen beter van wordt; onze dieren, ons klimaat, onze boeren, onze economie en wij als consumenten.

In het doorgerekende voornemen stijgen de vleesprijzen aan de kassa langzaam totdat in 2030 voor een ons kip 20 cent, varken 45 cent en voor rund 57 cent meer betaald wordt in de winkel. Deze meerprijs hangt af van de reële maatschappelijke kosten van het geproduceerde vlees; kosten door bijvoorbeeld stikstofproblemen of broeikasgassen. Van de overheid wordt gevraagd het voornemen in te richten en uit te voeren, namens de Nederlanders. De opbrengsten van de eerlijkere vleesprijzen worden beheerd in het in te richten Fonds Eerlijke Voedselprijzen. Een transparant fonds dat onder controle zal staan van alle Nederlanders via de TAPP Coalitie die hiervoor een interactieve online omgeving zal inrichten en meerdere keren per jaar bestedingsoverleg met de overheid zal hebben.

Professor Pier Vellinga, voorzitter TAPP Coalitie: ‘Door onze grondige overleggen met zoveel partijen in ons land ligt er nu een gedragen voornemen, dat we op haalbaarheid lieten doorrekenen, waarmee we als Nederlanders in 2030 tot 1,3 miljard euro per jaar samen beschikbaar stellen. Een gigantisch bedrag dat terugvloeit naar een ander, beter Nederland via onze boeren, goedkopere groenten en fruit en koopkrachtreparatie voor lagere inkomens. We draaien met dit voornemen de zaken om: we reiken de overheid een concrete aanpak aan in plaats van hen vragen óm een aanpak’.

Berekeningen en draagvlakonderzoek werden uitgevoerd door respectievelijk CE Delft ism CLM en DVJ-insights.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
04 jul Duizenden klanten krijgen boodschappen niet geleverd door boerenprotesten
04 jul Albert Heijn opende vorige week 6 nieuwe winkels
04 jul Exact gaat horeca verder ontzorgen met overname Horeko
04 jul CBL: boodschappen in gevaar bij langdurige blokkades
04 jul Boeren blokkeren zeker zes distributiecentra van supermarkten
04 jul Ronald Prince per 1 september nieuwe voorzitter FNLI
04 jul Stappenplan Ketenborging
04 jul Beter houdbaarheidsbeheer in de sector van verse kant-en-klaar maaltijden
01 jul Markt voor vleesvervangers over 10 jaar goed voor omzet van 140 miljard euro
01 jul Chocoladefabrieken stoppen productie na salmonella bij Barry Callebaut
01 jul Ben & Jerry's verontwaardigd over besluit om merk in Israël te verkopen
01 jul Nestlé experimenteert met fermentatie na de oogst van koffie
01 jul Kees de Kat (CEO): FruitMasters wil naar meer inzicht in de keten
01 jul Whitepaper Allergenenmanagement
30 jun Jumbo opent 21ste winkel in België
30 jun Barry Callebaut legt productie in Wieze stil na ontdekking salmonella
30 jun Maaltijddienst Apetito getroffen door cyberaanval
30 jun 162 duizend bedrijven maakten gebruik van NOW-steunregeling
30 jun Hoe maak ik een monitoringsplan voor private label-producten?
30 jun Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”
30 jun 8 redenen om voor Ucrete industrievloeren te kiezen (video)
29 jun Ook Leonardo DiCaprio investeert in kweekvlees
29 jun Nog eens voor 15 miljoen dollar kapitaal voor Imagindairy
29 jun Danone wil zuivelfabriek in het noorden van Spanje sluiten
29 jun Traceerbaarheid als sleutel tot succes in de foodbranche met KING ERP Online
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?