Concreet voornemen voor stijging vleesprijs

05-11 09:27 | bron: FoodPro Network

DEN HAAG - Diverse grote media berichten eerder dat Nederlanders een eerlijke -hogere- prijs van vlees accepteren, als er een goede bestemming is voor de meerprijs. Momenteel is 52% van onze bevolking het eens met het voornemen om een meerprijs te herinvesteren in goedkopere groenten en fruit, verandersteun aan boeren en koopkrachtreparatie voor lagere inkomens. Bij stemmers op de huidige regeringspartijen loopt dit percentage op tot 62%. De TAPP Coalitie liet dit eind oktober onderzoeken en verstevigt met deze representatieve cijfers het draagvlak onder haar concrete voornemen dat vanochtend werd toegelicht in Nieuwspoort, Den Haag aan politiek, maatschappelijke organisaties, pers en wetenschap. Kamerleden en duurzaamheidscommissies waren aanwezig van: CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren. Deze partijen gaven aan mogelijkheden te zien in het voornemen. Paul Smeulders (GroenLinks) loofde het voornemen om zijn totaalaanpak. De vleessector omarmt het voornemen niet maar gaf bij monde van Dé van de Riet (COV) aan in gesprek te willen blijven en blij te zijn met de verbindende aanpak.

Sinds 2018 verbindt de TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) meningen en kennisgebieden door brede maatschappelijke gesprekken over een logische manier om ons vlees toekomstbestendig te maken. Dat leidde tot een gedragen voornemen om daadwerkelijk te komen tot een andere wijze van beprijzen waar iedereen beter van wordt; onze dieren, ons klimaat, onze boeren, onze economie en wij als consumenten.

In het doorgerekende voornemen stijgen de vleesprijzen aan de kassa langzaam totdat in 2030 voor een ons kip 20 cent, varken 45 cent en voor rund 57 cent meer betaald wordt in de winkel. Deze meerprijs hangt af van de reële maatschappelijke kosten van het geproduceerde vlees; kosten door bijvoorbeeld stikstofproblemen of broeikasgassen. Van de overheid wordt gevraagd het voornemen in te richten en uit te voeren, namens de Nederlanders. De opbrengsten van de eerlijkere vleesprijzen worden beheerd in het in te richten Fonds Eerlijke Voedselprijzen. Een transparant fonds dat onder controle zal staan van alle Nederlanders via de TAPP Coalitie die hiervoor een interactieve online omgeving zal inrichten en meerdere keren per jaar bestedingsoverleg met de overheid zal hebben.

Professor Pier Vellinga, voorzitter TAPP Coalitie: ‘Door onze grondige overleggen met zoveel partijen in ons land ligt er nu een gedragen voornemen, dat we op haalbaarheid lieten doorrekenen, waarmee we als Nederlanders in 2030 tot 1,3 miljard euro per jaar samen beschikbaar stellen. Een gigantisch bedrag dat terugvloeit naar een ander, beter Nederland via onze boeren, goedkopere groenten en fruit en koopkrachtreparatie voor lagere inkomens. We draaien met dit voornemen de zaken om: we reiken de overheid een concrete aanpak aan in plaats van hen vragen óm een aanpak’.

Berekeningen en draagvlakonderzoek werden uitgevoerd door respectievelijk CE Delft ism CLM en DVJ-insights.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
20 jan Avondklok: voorstel is nu van 20.30 tot 4.30 uur
20 jan Ondanks coronacrisis kwamen er vorig jaar 3.200 horecabedrijven bij
20 jan Tony's Chocolonely bouwt Tony’s Open Chain verder uit
20 jan Meer lokale producten in restaurants van de overheid
20 jan Wat is een remote audit? En hoe werkt dit?
20 jan Handhygiënemonitoring met de meetinstrumenten van Hygiena
20 jan Hoe bereik ik de voedingsindustrie in 2021?
19 jan Picnic blijft groeien en opent (weer) nieuw distributiecentrum
19 jan Topeconomen: Biden goed voor economie en handel
19 jan Werknemers van Cargill staken vanwege conflict over nieuwe cao
19 jan Consumentenbond: 'Veel maaltijdvervangende repen en shakes ongezond'
19 jan Webinar: Business Intelligence voor de food branche
19 jan Gesprekken over supermarkt-cao vandaag hervat
19 jan De sterkste vloer voor de voedingsindustrie (video)
19 jan Verbeterde voedingskwaliteit dankzij optimale temperatuurbeheersing
18 jan PLUS intensiveert samenwerking met Too Good To Go
18 jan Picnic bekijkt uitbreiding naar Frankrijk
18 jan PepsiCo wil in 2040 klimaatneutraal zijn
18 jan Circular Food Center: wereldvoorbeeld in aanpak voedselverspilling
18 jan Veel Nederlanders gebruiken voedingssupplementen
18 jan Webinar: Digitalisering in de AGF-industrie met Aptean Food & Beverage ERP
18 jan Weet u wat de kosten kunnen zijn als u niet over het juiste compressortype beschikt in uw levensmiddelenproductie?
15 jan CBS: 'Ruim 35% van de Nederlanders koopt wel eens online maaltijden'
15 jan Rouveen Kaasspecialiteiten gaat Friese schapenkaas produceren
15 jan Export eurolanden nadert niveau van voor de coronacrisis
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?