Concreet voornemen voor stijging vleesprijs

05-11 09:27 | bron: FoodPro Network

DEN HAAG - Diverse grote media berichten eerder dat Nederlanders een eerlijke -hogere- prijs van vlees accepteren, als er een goede bestemming is voor de meerprijs. Momenteel is 52% van onze bevolking het eens met het voornemen om een meerprijs te herinvesteren in goedkopere groenten en fruit, verandersteun aan boeren en koopkrachtreparatie voor lagere inkomens. Bij stemmers op de huidige regeringspartijen loopt dit percentage op tot 62%. De TAPP Coalitie liet dit eind oktober onderzoeken en verstevigt met deze representatieve cijfers het draagvlak onder haar concrete voornemen dat vanochtend werd toegelicht in Nieuwspoort, Den Haag aan politiek, maatschappelijke organisaties, pers en wetenschap. Kamerleden en duurzaamheidscommissies waren aanwezig van: CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren. Deze partijen gaven aan mogelijkheden te zien in het voornemen. Paul Smeulders (GroenLinks) loofde het voornemen om zijn totaalaanpak. De vleessector omarmt het voornemen niet maar gaf bij monde van Dé van de Riet (COV) aan in gesprek te willen blijven en blij te zijn met de verbindende aanpak.

Sinds 2018 verbindt de TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) meningen en kennisgebieden door brede maatschappelijke gesprekken over een logische manier om ons vlees toekomstbestendig te maken. Dat leidde tot een gedragen voornemen om daadwerkelijk te komen tot een andere wijze van beprijzen waar iedereen beter van wordt; onze dieren, ons klimaat, onze boeren, onze economie en wij als consumenten.

In het doorgerekende voornemen stijgen de vleesprijzen aan de kassa langzaam totdat in 2030 voor een ons kip 20 cent, varken 45 cent en voor rund 57 cent meer betaald wordt in de winkel. Deze meerprijs hangt af van de reële maatschappelijke kosten van het geproduceerde vlees; kosten door bijvoorbeeld stikstofproblemen of broeikasgassen. Van de overheid wordt gevraagd het voornemen in te richten en uit te voeren, namens de Nederlanders. De opbrengsten van de eerlijkere vleesprijzen worden beheerd in het in te richten Fonds Eerlijke Voedselprijzen. Een transparant fonds dat onder controle zal staan van alle Nederlanders via de TAPP Coalitie die hiervoor een interactieve online omgeving zal inrichten en meerdere keren per jaar bestedingsoverleg met de overheid zal hebben.

Professor Pier Vellinga, voorzitter TAPP Coalitie: ‘Door onze grondige overleggen met zoveel partijen in ons land ligt er nu een gedragen voornemen, dat we op haalbaarheid lieten doorrekenen, waarmee we als Nederlanders in 2030 tot 1,3 miljard euro per jaar samen beschikbaar stellen. Een gigantisch bedrag dat terugvloeit naar een ander, beter Nederland via onze boeren, goedkopere groenten en fruit en koopkrachtreparatie voor lagere inkomens. We draaien met dit voornemen de zaken om: we reiken de overheid een concrete aanpak aan in plaats van hen vragen óm een aanpak’.

Berekeningen en draagvlakonderzoek werden uitgevoerd door respectievelijk CE Delft ism CLM en DVJ-insights.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 jan Van Geloven voert snackproductie in Tilburg op
21 jan Nestlé in de tegenaanval in prijzenconflict met Albert Heijn
21 jan Landbouwexport boven de 100 miljard, mede door hogere prijzen
21 jan Ook KTBA partner van FoodPro Network in 2022
21 jan Het verbeteren van voorraadbeheer in de bakkerijsector
21 jan Dé oplossing voor bulk in de supermarkt (video)
20 jan Albert Heijn waarschuwt voor tekorten door prijzenconflict met Nestlé
20 jan Unilever blijft bij bod van 50 miljard pond voor consumententak GSK
20 jan Investering van 25 miljoen voor Franse vleesvervangersproducent La Vie
20 jan Webinar: De nieuwste generatie software voor de digitalisering van jouw foodbedrijf
20 jan Is het voor u belangrijk om onder hoge snelheid verpakte goederen te wegen en etiketteren? (video)
19 jan Metro zoekt koper voor Belgische winkels
19 jan Grotere supermarkten pakken nog meer marktaandeel
19 jan Fevia: 'Omikron heeft behoorlijke impact op Belgische voedingsindustrie'
19 jan Noord-Hollandse kaas onder On the way to PlanetProof
19 jan Wat is een remote audit? En hoe werkt dit?
19 jan 8 redenen om voor Ucrete industrievloeren te kiezen (video)
19 jan Meer dan ooit is het van belang de juiste man of vrouw aan het roer te hebben
18 jan Aldi opent eerste kassaloze winkel
18 jan IJsselmeervisafslag in Urk boekt nieuw omzetrecord
18 jan Thuisbezorgd komt met afbreekbare verpakking met zeewier
18 jan Houben Worstenbrood en Bavaria komen met Bavaria worstenbrood
18 jan Salarissen stegen over het afgelopen jaar gemiddeld met 2,1 procent
18 jan Verbeet nieuwe voorzitter van raad van commissarissen Unilever Nederland
18 jan Arla Foods ontwikkelt nieuwe methode van koelen
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?