Nieuwe techniek op basis van DNA leidt sneller tot bron van voedselvergiftiging

DEN HAAG - Door een nieuwe onderzoeksmethode heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) achterhaald welke 20 patiënten ziek zijn geworden door de listeriabacterie gevonden in de vleesproducten van Offerman. De nieuwe techniek maakt het mogelijk het exacte DNA van de listeriabacterie vast te stellen.

Door deze data op te slaan en vondsten te vergelijken is het mogelijk om vaker de bron van een besmetting op te sporen, aldus RTL Nieuws. De nieuwe techniek wordt inmiddels gebruikt voor listeria- en salmonellabesmettingen, maar kan voor veel meer bacteriën worden ingezet.

Eind juli kwamen er bij de NVWA voor het eerst meldingen binnen dat er mogelijk een probleem was met listeria bij het vleesverwerkingsbedrijf Offerman. Via de nieuwe onderzoeksmethode wisten het RIVM en Wageningen Food Safety Research humane besmetting met de bacterie te koppelen aan monsters die bij Offerman waren genomen.

 

Bron: ANP

 





Laatste nieuws