Nieuwe techniek op basis van DNA leidt sneller tot bron van voedselvergiftiging
bron: FoodPro Network
DEN HAAG - Door een nieuwe onderzoeksmethode heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) achterhaald welke 20 patiënten ziek zijn geworden door de listeriabacterie gevonden in de vleesproducten van Offerman. De nieuwe techniek maakt het mogelijk het exacte DNA van de listeriabacterie vast te stellen.
Door deze data op te slaan en vondsten te vergelijken is het mogelijk om vaker de bron van een besmetting op te sporen, aldus RTL Nieuws. De nieuwe techniek wordt inmiddels gebruikt voor listeria- en salmonellabesmettingen, maar kan voor veel meer bacteriën worden ingezet.
Eind juli kwamen er bij de NVWA voor het eerst meldingen binnen dat er mogelijk een probleem was met listeria bij het vleesverwerkingsbedrijf Offerman. Via de nieuwe onderzoeksmethode wisten het RIVM en Wageningen Food Safety Research humane besmetting met de bacterie te koppelen aan monsters die bij Offerman waren genomen.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
19 apr Hogere prijzen en volumes bij Danone
-
19 apr Cacaoprijzen breken records
-
19 apr Mosa Meat start pilot-fabriek op Brightlands campus
-
19 apr Unilever zwakt duurzaamheidsdoel voor plastic af
-
19 apr Activistische aandeelhouders eisen gezonde voeding van Nestlé
-
19 apr Colruyt krijgt goedkeuring voor overname 54 Match- en Smatch-winkels
-
19 apr Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen
-
19 apr Starbucks opent elke drie dagen nieuwe vestiging in India
-
18 apr Greenyard neemt ijsjesfabrikant Crème de la Crème over
-
18 apr Worst uit het lab valt in de smaak bij eerste proeverij in Europa
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan