Helft EU-lidstaten is voor invoering herkomstetikettering

BRUSSEL - Ongeveer de helft van de lidstaten van de Europese Unie pleiten voor een verplichte herkomstetikettering op zowel primaire landbouwproducten als ingrediënten van levensmiddelen. Een groep van 6 lidstaten, waaronder Nederland, vreest handelsbelemmeringen en vindt dat de effecten van de pilots van lidstaten die tijdelijk verplichte herkomstetikettering hebben ingevoerd eerst goed bestudeerd moeten worden. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een verslag aan de Tweede kamer.

Verplichte herkomstetikettering

Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Griekenland hebben de Europese Commissie gevraagd om met een wetgevingsvoorstel te komen voor verplichte herkomstetikettering op zowel primaire landbouwproducten als ingrediënt van levensmiddelen. Dit om beter tegemoet te komen aan consumentenverwachtingen. Het verzoek tot etiketteringswetgeving van deze lidstaten kon op steun van nog eens 8 lidstaten rekenen.

Europese Commissie wacht evaluaties pilots af

De Europese Commissie gaf te kennen dat zij een geharmoniseerde aanpak nodig acht. De Commissie is echter van mening dat de evaluaties van de nationale pilots eerst geëvalueerd dienen te worden alvorens zij overgaat tot het indienen van wetgevingsvoorstellen.

 

Bron: ministerie van LNV 





Laatste nieuws