Naast vlees kan er ook vis gekweekt worden uit spiercellen

SAN FRANCISCO - Net zoals vlees dat wordt gekweekt in een laboratorium, is het ook mogelijk om uit spiercellen van vis een product te kweken als alternatief voor in het wild gevangen vis of aquacultuur. De interesse in deze techniek neemt steeds verder toe. De techniek is momenteel nog te duur om op grote schaal te produceren, maar het punt waarop het economisch haalbaar wordt, komt steeds dichterbij.

The Wild Type, een start-up uit San Francisco, heeft al stukjes zalmvlees ontwikkeld in een lab. Het eindproduct kan op termijn verwerkt worden in producten zoals sushi. Een probleem dat zich nog wel voordoet is dat het gekweekte product uit elkaar valt als het wordt opgewarmd. De start-up werkt hiervoor aan een oplossing.

In San Diego loopt het project BlueNalu, dat er toe moet leiden dat over circa 2 jaar een visproduct uit het laboratorium beschikbaar is. Het bedrijf focust zich op het kweken van spiercellen van vissen.

Een bedrijf als Nestlé richt zich momenteel op plantaardige vervangers voor vis.  Het bedrijf wil nog dit jaar een plantaardig alternatief voor tonijn op de markt brengen om te verwerken in diepvriespizza, sushi of vegetarische tonijnsla.

 

Foto: The Wild Type





Laatste nieuws