Wat is een remote audit? En hoe werkt dit?

BARENDRECHT - Soms zijn er momenten dat het niet mogelijk is om naar elkaar toe te reizen voor een audit. Als er voor zowel de organisatie als de auditor een risico is, biedt een remote audit uitkomst.

In onzekere tijden vertrouwt u op een goed werkend managementsysteem. Hiermee laat u aan belanghebbenden zien dat uw processen in orde zijn en dat u als organisatie in control bent. U bent in staat om diensten en producten te leveren zoals men van u verwacht. Een managementsysteemcertificaat maakt dit aantoonbaar. Een remote audit wordt hierbij ingezet als een efficiënte tool. 

Een remote audit is een audit die op afstand wordt uitgevoerd, zonder dat de inhoud van de audit afwijkt van een traditionele audit op locatie. Via een digitale omgeving en met behulp van de juiste audiovisuele middelen wordt er geauditeerd. Interviews worden online afgenomen en de inzage van documenten en processen gebeurt ook online. De remote audit moet inhoudelijk precies hetzelfde zijn als een fysieke audit. Het is aan de auditor om zoveel mogelijk ‘online’ te kunnen zien om het managementsysteem objectief en goed te beoordelen.

Is remote auditeren toegestaan?

Jazeker. Elke certificerende instelling die audits uitvoert dient zich ook te houden aan de richtlijnen van de IAF MD 4:2018. In de IAF Mandatory Document 4 staan eisen die gesteld worden aan het gebruik van digitale technologie tijdens audits. In de Mandatory Documents van IAF staan eisen waar certificerende instellingen op worden getoetst door accreditatie-instellingen.

Lees meer informatie over remote audits op de website van onze partner DNV.

 

Bron: DNV - partner FoodPro Network





Laatste nieuws