CPB: Recessie onvermijdelijk door coronacrisis

DEN HAAG - In het meest gunstigste geval krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 1,2% door de uitbraak van het coronavirus, aldus nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) donderdag in een onderzoek naar de economische gevolgen van het coronavirus.

In dit scenario gaat het CPB uit van beperkingen voor 3 maanden. Na een malaise in de eerste helft van dit jaar zal de economie in het derde kwartaal weer opveren en in 2021 met ongeveer 3,5% groeien, aldus het CPB.

Als de beperkingen echter 6 maanden duren, dan zal de Nederlandse economie verder verslechteren. In dat geval krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 5%, aldus het CPB.

In het ongunstigste geval berekent het Centraal Planbureau wat er gebeurt als het publieke leven voor een jaar wordt stilgelegd en er meer problemen ontstaan in de financiële sector en door de situatie in het buitenland. In dit extreme geval krimpt de economie dit jaar met 7,3% en volgend jaar met 2,7%.

"Er breken ruige tijden aan", aldus minister Wiebes van Economische Zaken in een reactie. "Dat betekent dat we voortvarend verder moeten gaan met de uitvoering van het noodpakket voor banen en de economie."

Eerder deze maand kondigde het kabinet een noodpakket aan. In eerste instantie heeft dit pakket een omvang van circa 15 miljard euro.

Supermarkten boeken recordcijfers

Door het hamstergedrag boeken supermarkten momenteel recordcijfers Dat bleek woensdag uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Nielsen. Volgens het onderzoeksbureau lag de omzet in week 12 (16 tot en met 22 maart) 22% hoger in vergelijking met dezelfde week vorig jaar.

De omzetgroei is iets minder groot in vergelijking met week 11. In die week lag de omzet volgens Nielsen 31% hoger dan normaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde maandag dat de omzet in die week zelfs 35% hoger lag. Hiermee draaiden de supermarkten in ons land een betere week dan de week voor Kerst, traditioneel gezien de drukste week in supermarkten.





Laatste nieuws