Vakcentrum: niet alle supermarkten boeren goed door crisis

26-03 10:59 | bron: FoodPro Network

WOERDEN - Het beeld als zou elke supermarkt tenminste een kerstomzet noteren, is niet correct. Natuurlijk heeft een zeer groot aantal supermarkten – met name in de buurt en wijkwinkelcentra – ongekende omzetten gedraaid. Met in verschillende gevallen een omzetplus van wel meer dan 30%. Daar valt weinig op af te dingen.

Vanuit dit geschetste rooskleurige beeld wordt soms geprobeerd de supermarkten uit te sluiten van diverse regelingen ter ondersteuning van de ondernemer in de crisis, aldus het Vakcentrum in een persbericht.

Het Vakcentrum heeft er succesvol op gewezen dat geen enkele sector in z’n geheel kan worden uitgesloten. Er zijn namelijk ook een andere ervaringen.

Vakcentrum: "Supermarkten aan de grens zien de omzet sterk teruglopen vanaf de afgelopen week. Op sommige plekken met meer dan 10%. Dit is het gevolg van de beperkingen van het grensverkeer dat (nagenoeg) niet meer mogelijk is. Zwaar getroffen zijn ook de supermarkten op de zogeheten high traffic-plekken zoals stations en stadskernen. Een afname van meer dan 10% is regel tot wel meer dan 25%. Ook veel supermarkten op de Waddeneilanden en rond toeristische locaties noteren een diepe min. Supermarkten op de universiteitsterreinen zijn inmiddels zelfs gesloten. Het rooskleurig beeld zoals wordt geschetst, valt dan ook niet branche breed te maken. De effecten op de langere termijn lijken minder rooskleurig".

"We zien nu ook een ander tafereel ontstaan. De consument weet in veel gevallen de zelfbedieningsgroothandel te vinden. Dat raakt niet alleen de supermarkt, maar ook de foodspeciaalzaak heeft er last van. Ook van onze achterban met non-foodspeciaalzaken, met name kookwinkels en winkels met huishoudelijke artikelen, ontvangen we zorgelijke geluiden. Het Vakcentrum onderschrijft dat op dit moment een brede voedselvoorziening noodzakelijk is, voedselverspilling voorkomen moet worden alsook de bijdrage van de ZBgroothandel hierin. We moeten wel oppassen voor een blijvende vergroting van een reeds bestaand ongelijk speelveld. Op een ‘natuurlijk’ moment zal weer heel duidelijk paal en perk gesteld moeten worden aan de ongelimiteerde openstelling van de ZB-groothandels voor consumenten. Wat ons betreft in ieder geval vanaf het moment dat de horeca weer opengaat."

 

Bron: Vakcentrum

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
02 apr Staking bij Delhaize om corona
02 apr Picnic breidt capaciteit flink uit na enorme groei online boodschappen
02 apr Vion doneert hulpmaterialen aan ziekenhuizen
02 apr Aangescherpte Wet Voedselinformatie op etiket van kracht
02 apr Vergroot uw competenties met online training bij DNV GL
02 apr Hoe veerkrachtig is uw organisatie in tijden van crisis?
01 apr Ook Duitse supermarkten profiteren van hamsterwoede
01 apr 'HEMA vreest coronafaillissement en houdt helft van huur in'
01 apr Horeca gesloten tot en met 28 april: KHN schat omzetderving horeca op 5 miljard
01 apr Leveren Uber chauffeurs straks ook uw boodschappen aan huis?
01 apr Het verontreinigingsrisico van perslucht beheren (gratis whitepaper)
31 mrt Vijf redenen voor de kwaliteitsmanager om te digitaliseren
31 mrt NOW-regeling klaar, loketten open op 6 april
31 mrt De (food) wereld na corona
31 mrt Kaasboerderij Kaamps: Zekerheid over temperatuur stelt productieproces veilig
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?