Land van oorsprong en plaats van herkomst: wat betekenen de nieuwe regels?

DEN BOSCH - Vanaf april 2020 gelden er nieuwe regels over de vermelding van het land van oorsprong en de plaats van herkomst op het etiket van voedingsmiddelen. Als de indruk wordt gewekt dat het product uit een bepaald gebied komt (bijvoorbeeld door beeld, vlaggen of een vermelding van ‘geproduceerd in’) maar het primaire ingrediënt komt uit een ander land, dan moet de herkomst van het primaire ingrediënt ook worden vermeld.

Het is alleen niet altijd duidelijk wat het verschil is tussen het land van oorsprong en de plaats van herkomst. Het verschil tussen deze twee begrippen is echter cruciaal omdat een juiste oorsprongs- en herkomstvermelding op het etiket in sommige gevallen verplicht is. Bijvoorbeeld wanneer het weglaten van de vermelding de consument zou kunnen misleiden over het werkelijke land van oorsprong of de plaats van herkomst van het levensmiddel, of wanneer het op zijn minst onduidelijk is. Hiervan is sprake wanneer een tekst of beeld op het etiket een indruk geeft van een ander land van oorsprong of plaats van herkomst dan de werkelijke situatie.

Wat is nu precies het verschil en welke regels moet je naleven? Normec Foodcare legt het uit.

 

Bron: Normec Foodcare - partner FoodPro Network 





Laatste nieuws