Hoe de houdbaarheid van voedingsmiddelen aanzienlijk verlengd kan worden

EINDHOVEN - De keuze van een geschikte verpakking voor voedingsproducten is geen eenvoudige taak, ook al omdat de kwaliteit en uitstraling van de verpakking een grote impact hebben op het succes van het product in kwestie. Eén van de belangrijkste eigenschappen in dat verband – en dat zowel voor de fabrikant als voor de klant – is de houdbaarheid van het product.

Een bijzonder efficiënte manier om de houdbaarheid van voedselproducten te verlengen bestaat uit het gebruik van verpakkingen met een aangepaste atmosfeer, oftewel Modified Atmosphere Packaging (MAP). Deze techniek houdt in dat de lucht in de verpakking vervangen wordt door een specifiek gas of een gasmengsel. Studies tonen aan dat levensmiddelen die verpakt zijn met MAP tot vier keer langer houdbaar zijn in vergelijking met levensmiddelen die op een traditionele manier verpakt zijn.

“De ontwikkeling van MAP begon al in de jaren ’80”, verduidelijkt Andy Augustus, Market Manager Food & Pharma NEC bij Air Liquide. “Sinds die tijd heeft Air Liquide flink wat inspanningen geleverd om deze techniek verder te verfijnen en te optimaliseren.”

Waarom MAP gebruiken?

MAP verlengt de houdbaarheid van voedingsmiddelen aanzienlijk en zorgt ervoor dat het product er aantrekkelijk blijft uitzien. Het zorgt er ook voor dat de kleur, smaak en voedingswaarde van de etenswaren behouden blijven. Dat komt omdat MAP de microbiële, enzymatische en fysieke achteruitgang van de voedingsmiddelen sterk vertraagt.

Bovendien voorkomt MAP het gebruik van chemische conserveringsmiddelen en helpt het voedselverspilling te verminderen. De langere houdbaarheid – tot vier keer langer in vergelijking met traditionele methoden – brengt belangrijke opportuniteiten met zich mee, zoals een vermindering van de logistieke kosten (opslag en aantal leveringen) en van de productiekosten, doordat de productieschema’s kunnen geoptimaliseerd worden. MAP biedt ook de mogelijkheid om het afzetgebied te verhogen, omdat langere transporttijden niet langer een belemmering vormen.

Voor welke voedingsproducten?

De meeste voedingsmiddelen waarvan de houdbaarheid vermindert als ze aan lucht worden blootgesteld, hebben baat bij MAP:

  • Vlees en gevogelte
  • Kant-en-klaarmaaltijden (pizza’s, quiches, warme maaltijden, sandwiches)
  • Zuivelproducten (gesneden en geraspte kaas, melkpoeder)
  • Bakkerijproducten (brood, gebak, koekjes)
  • Droge voeding (noten, koffie, instant aardappelpuree)
  • Groenten en vers fruit (sla, geraspte wortel, fruitsalades)
  • Zeevruchten (vis, visfilet, zeevruchten)

MAP is geschikt voor zowel bulkverpakkingen als portieverpakkingen.

MAP-gassen

“De gasatmosfeer van een MAP-oplossing bestaat uit één enkel gas (N2, CO2, O2 or Ar) of uit een gasmengsel’, vervolgt Andy. “Afhankelijk van het producttype, de kwaliteit van de voedingsmaterialen, de bewaartemperatuur en de doelstellingen van de fabrikant kan de beste MAP-oplossing worden bepaald. Toch is het proces niet altijd zo rechtlijnig als je zou denken. Kaas heeft bijvoorbeeld een bepaald gasmengsel nodig als deze geraspt wordt en weer een ander mengsel als deze gesneden wordt.”

“Koolstofdioxide is een logische kandidaat voor MAP, omdat het de groei van bacteriën beperkt en de ontwikkeling van schimmels vertraagt. In sommige gevallen is het raadzaam om kooldioxide te combineren met stikstof, omdat hierdoor voorkomen wordt dat de verpakking ineengedrukt wordt wanneer de koolstofdioxide na verloop van tijd oplost in water of in vetten.”

Stikstof & zuurstof

“Stikstof wordt veelvuldig gebruikt voor MAP. Het vervangt de zuurstof in de verpakking en voorkomt daardoor oxidatieve reacties. Bovendien beperkt het de groei van aerobe bacteriën en functioneert het als een luchtkussen dat kwetsbare producten helpt beschermen. Argon biedt vergelijkbare voordelen, maar het vertraagt de ‘ademhaling’ van verse groenten in hogere mate dan stikstof, wat een positieve invloed heeft op de houdbaarheid van die producten. ”

“Zuurstof is een wat minder voor de hand liggende keuze, maar in bepaalde omstandigheden biedt het belangrijke voordelen. Zo is zuurstof ideaal om de typische, aantrekkelijke kleur van rood vlees te behouden. Om microbieel bederf en oxidatie te voorkomen moet de zuurstof dan wel worden gemengd met kooldioxide. Zuurstof is ook geschikt voor verpakkingen van verse groenten en fruit en kan worden ingezet om de groei van pathogene bacteriën in visproducten te voorkomen.”

De rol van Air Liquide

“In de loop der jaren heeft Air Liquide een database opgebouwd met meer dan 1.500 MAP-klantreferenties. Zo kunnen we klanten die vandaag aan de slag willen met MAP meteen al de juiste richting uitsturen. Toch is het raadzaam om MAP-proeven uit te voeren met verschillende gasmengsels, gecombineerd met kwaliteits- en microbiële analyses, om de beste combinatie te bepalen. ”

“We bieden oplossingen op maat en stellen onze technische kennis ter beschikking om voedselfabrikanten te helpen met verpakkingstechnologie en -materialen, alsook met de productiecapaciteit, de grootte en vorm van het product, het gewenste uiterlijk en de verwachte houdbaarheid. Dankzij onze internationale en lokale voedseldeskundigen kunnen we elke mogelijke vraag met betrekking tot MAP snel beantwoorden. Bovendien bieden we procesdiensten aan, waaronder proeven, analyse van de atmosfeer van voedselverpakkingen en audits van verpakkingsinstallaties ”, besluit Andy.

Benieuwd hoe MAP uw bedrijf beter kan laten renderen? Neem contact op met onze expert Andy Augustus voor meer informatie.

 


Bron: Air Liquide - partner FoodPro Network  

Laatste nieuws