Helft cafés en restaurants bleef ondanks versoepeling op 1 juni gesloten

AMSTERDAM - Bijna de helft van de cafés en restaurants bleef maandag gesloten, ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen. Dat concludeert ING vandaag na een analyse van de pinbetalingen op Tweede Pinksterdag.

ING heeft een dusdanig groot marktaandeel dat het met zijn pingegevens kan zien of horecavestigingen open zijn of niet.

"Uit onze analyse blijkt dat ruim de helft van cafés en restaurants die voor de lockdown in business waren afgelopen pinkstermaandag open was", aldus ING Consument-econoom Marten van Garderen. "Eind maart was nog ongeveer een kwart open. Dit zal vooral voor afhaal- en bezorgdiensten zijn geweest."

De pinomzet op pinkstermaandag lag wel ruim 10% hoger dan het gemiddelde vlak voor de lockdown. Volgens ING speelt bij het besluit om dicht te blijven mee dat sommige zaken überhaupt nooit open zijn op maandag. Ook de locatie kan een rol spelen. "Voor een zaak die zich op de zakelijke markt richt, heeft het mogelijk nog geen zin om in de huidige omstandigheden al open te gaan."

Daarnaast loont het niet voor iedere zaak om met beperkte capaciteit open te gaan. Daar waarschuwde de brancheorganisatie KHN eerder ook al voor.





Laatste nieuws