'Lokaal voedsel kan binnen 5 jaar naar marktaandeel van 25%'

WAGENINGEN - 'Het is mogelijk om binnen 5 jaar een marktaandeel van 25% van lokaal voedsel te realiseren’. Dat zegt Drees Peter van den Bosch, voorzitter van de Taskforce Korte Keten op basis van het rapport ‘Meer eten uit de korte keten’. Op dit moment is het marktaandeel van lokaal voedsel gemiddeld minder dan 5%, aldus onderzoek van Wageningen University & Research.

De Taskforce Korte Keten heeft samen met ondernemers, provincies en andere stakeholders een inventarisatie gemaakt van de knelpunten en belemmeringen in de ontwikkeling van regionale voedselsystemen in Nederland. Deze inventarisatie is terug te vinden in de online publicatie.

De onderzoekers stellen vast dat de knelpunten voor de korte keten kunnen worden weggenomen door het opzetten van regionale samenwerkingsverbanden tussen korte keten-ondernemers onderling en tussen ondernemers en provincies.

De Taskforce Korte Keten ziet voor zichzelf de komende 2 jaar een rol om deze samenwerkingsverbanden te helpen realiseren. Op deze manier wordt voorkomen dat er op verschillende plekken in het land dezelfde projecten worden ontwikkeld, bijvoorbeeld bestel-platforms voor lokale producten.

Bekijk het rapport hier.

 

Foto: Boerderijwinkel 





Laatste nieuws