Supermarkten weren kokosproducten om apen-arbeid

ZAANDAM - Albert Heijn en andere grote supermarktketens in onder andere Groot-Brittannië en de VS gaan bepaalde kokosproducten uit Thailand weren. Het gaat om producten waarbij apen zijn ingezet om de kokosnoten te plukken die als ingrediënt zijn gebruikt. Hierover bericht de NOS.

Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van dierenrechtenorganisatie PETA naar de leefomstandigheden van makaken-apen. Op beelden zijn apen aan touwen en kettingen te zien. De dieren proberen los te komen uit een kleine kooi of van de ketting waaraan ze vastzitten. De apen worden volgens de dierenrechtenorganisatie slecht behandeld en vertonen tekenen van "extreme stress".

Volgens PETA bestaan er in Thailand speciale 'apenscholen', waar de dieren getraind worden. Daarnaast zijn medewerkers van de organisatie bij acht kokosplantages geweest waar ze naar eigen zeggen misstanden aantroffen.

De kokosplantages produceren ook voor bekende merken als Aroy-D en Chaokoh. Het eerste merk ligt in de schappen van Albert Heijn. Een woordvoerder van de supermarktketen zegt dat na gesprekken met PETA is besloten om te stoppen met Aroy-D. De kokosproducten worden "binnen enkele weken" uit de schappen gehaald.

 

Bron: NOS





Laatste nieuws