Resultaten onderzoek naar prijzen in voedselketen verschijnen in september

DEN HAAG - Het onderzoek naar de prijsvorming in de voedselketen wordt in de komende weken afgerond. De Autoriteit Consument & Markt bespreekt de voorlopige resultaten van de prijsmonitor met vertegenwoordigers van de verschillende sectoren. De definitieve resultaten worden in september openbaar.

Wageningen Economic Research heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar prijsvorming en verduurzaming in de voedselketen bij 6 producten. Het gaat om tomaten, varkensvlees, uien, witte kool/zuurkool, melk en peren. Uit de voorlopige resultaten blijkt een wisselend beeld voor de onderzochte producten.

Uit het onderzoek blijkt dat er tussen de producten flinke verschillen in marges zijn, ook tussen de boeren of tuinders en tussenhandelaren, verwerkers en supermarkten. Hetzelfde wisselende beeld zien de onderzoekers als de marges voor reguliere voedselproductie en biologische voedselproductie van de onderzochte producten worden vergeleken.

Bovendien zien de onderzoekers diverse problemen die boeren en tuinders zeggen te ervaren bij de omschakeling van reguliere naar duurzame productie. Bijvoorbeeld onduidelijkheid over de eisen die bepaalde keurmerken stellen aan duurzame productie, de hoeveelheid tijd en investeringen die gemoeid zijn met omschakeling en de onzekerheid over een lagere productie. 

De Autoriteit Consument & Markt gaat nu in gesprek met vertegenwoordigers uit de verschillende productmarkten om te zien of zij de resultaten herkennen. Het rapport wordt in september aangeboden aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

 

Bron: Autoriteit Consument & Markt





Laatste nieuws