Verkade: 'Datakwaliteit managen vereist een goede interne flow'

06-04 06:05 | bron: FoodPro Network

ZAANDAM - Koninklijke Verkade zit als het op datakwaliteit aankomt dicht tegen de honderd procent score aan. Dat is volgens Menno van Dijk, manager sales support Benelux/Europe, het resultaat van een paar grote stappen én belangrijke strategische keuzes. “Intern hebben we datamanagement echt op de kaart gezet. Daarnaast hebben we een full-service contract afgesloten met een door GS1 Nederland selecteerde Data Management Service (DMS).” 

Voor datamanagement geldt volgens Van Dijk hetzelfde als voor een ‘supply chain’: ‘daar ben je nooit mee klaar’. “Dus hebben we datamanagement als vast onderdeel van diverse takenpakketten gemaakt én is er de benodigde steun vanuit het management.”

Datacontroles en datakwaliteitscore

In een nog niet zo ver verleden lag bij het verzamelen van data vooral de nadruk op de productie-, logistieke- en facturatieprocessen. Deze data werd uitgewisseld met handmatige brondocumenten waarbij iedere retailer haar eigen format had. “We werkten op een gegeven moment met 21 verschillende brondocumenten.

Inmiddels is er heel wat aan de dataset toegevoegd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan etiketdata met ingrediënten, voedingswaarden en allergenen, maar ook afbeeldingen. Niet alleen GS1 Nederland houdt bij of productinformatie in GS1 Data Source correct, compleet en up-to-date is, dat doen sommige van onze klanten zelf eveneens. Zo houdt Superunie in haar adam-platform de datascores bij op het gebied van logistiek, etiket en afbeeldingen. “Wij scoren daarin met grote regelmaat honderd procent op alle drie de onderdelen.”

Full service contract met DMS

Verkade werkte voor Jumbo op e-commerce gebied al met Brandbank. Zij zijn óók een van de door GS1 geaccrediteerde Data Management Service (DMS) – een organisatie met een GS1 Keurmerk –  en dat komt Verkade goed uit. “Wij zenden producten toe, zij leggen voor dit product de data vast en zetten deze door naar ons systeem. Vervolgens voegen wij er de business-to-business data aan toe. Dit is data die deze externe partij niet kan meten. Denk aan logistieke aspecten, zoals palletlading, opslagcondities en logistieke codes. Daarna sturen wij de data door naar GS1 Nederland.”

Art work toevoegen aan GS1 Data Source

Recentelijk heeft Verkade een afbeeldingenpilot opgezet. Dit houdt in dat met aangeleverd ‘art work’ de benodigde standaardafbeeldingen voor GS1 Data Source wordt toegevoegd aan het datapakket. “Wachten op een fysieke sample is daarmee niet langer nodig. Op het moment dat we data moeten aanleveren is dat sample er immers nog niet altijd.”

De ‘mobile based images’ die hieruit eveneens worden gemaakt, zijn ontdaan van overbodige info volgens Van Dijk. Ook zijn bepaalde accenten uitvergroot waardoor de beelden op mobiele apparatuur er beter uit springen. “Dat is in dit e-commerce tijdperk echt heel belangrijk.”

‘De flow managen blijft mensenwerk’

Met het inschakelen van een Data Management Service, het aanschaffen van softwaremodules en het bouwen van interfaces staat de basis voor een goede uitwisseling van data, stelt Van Dijk. “Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet een goede ‘flow’ ontwikkelen binnen je interne organisatie. Bij Verkade ben ik verantwoordelijk voor het commerciële deel van data, een collega van me voor de data vanuit ons ERP-systeem. Hoe goed je systemen ook zijn, de flow beheersen is mensenwerk. Dat maakt uiteindelijk de kwaliteit van je data.”

Product Information Management (PIM) brengt interne datastroom écht op orde

Inmiddels is ook een Product Information Management (PIM) toegevoegd aan het systeemlandschap. “Daarmee brengen we ook de interne datastroom echt op orde.” Hoewel Van Dijk zegt best tevreden te zijn, is er toch één punt waarop hij nog verbetering zou zien: “De eerder genoemde flow moeten we nog beter binnen de organisatie borgen. De flow op zich staat, we moeten deze nog wel goed vastleggen. Daardoor zijn werkwijze en verantwoordelijkheden ook op de langere termijn voor alle betrokken stakeholders duidelijk.”

 

Bron: GS1 Nederland - partner FoodPro Network

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
16 apr Belgische online supermarkt Hopr start maandag in Hasselt
16 apr Onderzoek in supermarkten naar effect van prijsverhoging ongezond eten
16 apr Picnic opent in juni nieuw distributiecentrum in Zaandam
16 apr Nestlé wil uiterlijk in 2025 haar verpakkingen voor 100% recyclen of hergebruiken
16 apr Kwaliteit is van ons allemaal. Maar wie draagt welke verantwoordelijkheid?
15 apr Deliveroo ziet aantal bestellingen verdubbelen
15 apr Deze 9 startups zijn klaar om de voedingsindustrie op zijn kop te zetten
15 apr Productiefaciliteit HAK Fresh volledig vernieuwd
15 apr Coop: Vanaf 26 april coronazelftests beschikbaar
15 apr Duurzaamheid in de voedselketen: Processen verbeteren van boer tot bord
15 apr Voedselveiligheid in tijden van crisis: heeft de pandemie onze aanpak veranderd?
15 apr Webinar 22 april: Het belang van een vloer en afwatering in de voedingsindustrie
14 apr Tesco ziet omzet flink stijgen, maar winst dalen door coronakosten
14 apr Nog steeds lege kaasschappen bij Albert Heijn
14 apr Honderden medewerkers van Makro raken baan kwijt
14 apr Amazon lanceert nieuw food-huismerk
14 apr Eiwittechnologie: 'Fermentatie biedt kansen bij ontwikkeling plantaardige voedingsproducten'
14 apr Training Normkennis ISO 22000 en FSSC
14 apr Whitepaper Listeria monocytogenes
13 apr Europees informatiesysteem voor labelen van voedingsmiddelen
13 apr Thuisbezorgd levert ruim de helft meer maaltijden af
13 apr Jumbo schrapt functies in winkels
13 apr PwC ziet ruim anderhalf miljoen banen op de tocht staan door digitalisering
13 apr Veiligheidswaarschuwing vegetarische mc2 Burger De Vegetarische Slager
13 apr Voorkom productiestops dankzij Ucrete industrievloeren (video)
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?