Nobelprijs voor Vrede naar Wereldvoedselprogramma

OSLO - De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, zo maakt het Noorse instituut achter de prestigieuze prijs vandaag bekend.

Het WFP krijgt de prijs voor de strijd tegen honger en het verbeteren van de omstandigheden voor vrede in conflictgebieden. Daarnaast probeert de organisatie, die vorig jaar vele miljoenen mensen in 88 landen hielp, te voorkomen dat honger als wapen wordt gebruikt.

"Het WFP speelt een sleutelrol in de multilaterale samenwerking om van voedselzekerheid een instrument van vrede te maken", aldus het Noorse Nobelcomité. "Het heeft een sterke bijdrage geleverd aan het mobiliseren van VN-lidstaten om het gebruik van honger als oorlogs- en conflictwapen te bestrijden."

Het comité verklaart daarnaast dat door de coronapandemie wereldwijd veel meer mensen honger lijden. Er wordt benadrukt dat het WFP ook zonder de pandemie "een waardige ontvanger" van de prijs is. "De pandemie en de bijbehorende uitdagingen hebben de redenen om voor het WFP te kiezen versterkt."

Het WFP laat weten dankbaar te zijn voor de prijs. "Dit is een krachtige herinnering aan de wereld dat vrede en geen honger hand in hand gaan", aldus de VN-organisatie. "Dit is een erkenning van het werk van WFP-medewerkers die elke dag hun leven op het spel zetten om voedsel en hulp te bieden aan meer dan honderd miljoen hongerige kinderen, vrouwen en mannen over de hele wereld."





Laatste nieuws