Statiegeld op blikjes lijkt er nu echt te komen

DEN HAAG - De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat het ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes goedgekeurd. Hiermee is de benodigde wetgeving klaar als het aantal blikjes in het zwerfafval volgend jaar niet met minimaal 70% is afgenomen.

Naar schatting komen er jaarlijks ongeveer 125 miljoen blikjes in het zwerfafval terecht. Drankproducenten krijgen nog even de tijd om op een andere manier een afname van minimaal 70% van het aantal blikjes in het zwerfafval te realiseren. Als in de loop van 2021 blijkt dat dit niet lukt, dan voert staatssecretaris Van Veldhoven net als op kleine en grote plastic flessen statiegeld op blikjes in.

De conceptregelgeving voor het statiegeld op blikjes is goedgekeurd door de ministerraad en wordt nu voorgelegd aan de Raad van State en aan de Tweede Kamer.  Er is minimaal 1 jaar invoeringstermijn voorzien om het statiegeld en de inzameling en verwerking van de blikjes goed te regelen en de drankenproducenten de tijd te geven zich voor te bereiden.

Als statiegeld op blikjes wordt ingevoerd, wordt dat minimaal 15 cent per blikje.





Laatste nieuws