Voedselbanken ontvangen minder voedseldonaties

HILVERSUM - Voedselbanken Nederland ziet al een aantal weken het aanbod van voedsel teruglopen. Hierdoor komen voedselbanken soms met tekorten te zitten en krijgen klanten minder uitgebreide pakketten mee, terwijl het aantal mensen dat gebruikmaakt van de voedselbank juist toeneemt. De tekorten zijn per locatie verschillend, maar vaak gaat het wel om beperkt houdbare producten als kaas, vleeswaren en groenten, aldus de NOS.

Supermarkten gaan bewuster om met verspilling

"We zien de laatste tijd veel minder eten bij ons binnenkomen" zegt Pien de Ruig van Voedselbank Nederland tegen de NOS. "We zien dat supermarkten veel bewuster bezig zijn met het voorkomen van voedselverspilling, wat natuurlijk een goede zaak is, maar daardoor komt het eten niet meer naar ons toe".

Ook lokale leveranciers en restaurants die doorgaans voedsel schenken, vallen steeds vaker weg. "Iedereen is toch bezig zijn hoofd boven water te houden in deze tijden van crisis. Op dit moment zitten er enkele voedselbanken echt met lege schappen, dat is een signaal dat we serieus moeten nemen", zegt De Ruig.

Hoe groot het probleem is kan Voedselbank Nederland niet zeggen. Twee keer per jaar houdt de organisatie een enquête onder de 172 uitgiftepunten door het land. Het eerstvolgende meetmoment staat gepland in januari 2021. "Maar we krijgen al weken alarmerende berichten vanuit het hele land", aldus De Ruig.

Het aantal cliënten van de voedselbanken neemt toe. Op peildatum 30 juni waren er 38.000 huishoudens die er wekelijks gebruik van maken. Dat was 8,5%meer dan een jaar eerder. Voor de komende periode verwacht Voedselbanken Nederland een mogelijke groei van 50% vanwege de coronacrisis.

 

Bron: NOS





Laatste nieuws