Tarieven vleeskeuringen niet inzichtelijk en gedeeltelijk te hoog

DEN HAAG - Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet inzicht geven in de opbouw van de tarieven die zij slachthuizen in rekening brengt voor controles bij vleeskeuringen. Zonder dat inzicht valt niet te beoordelen of deze tarieven voldoen aan de Europese regels. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald in een procedure die enkele slachterijen hadden aangespannen.

Eerder deed het CBb al een tussenuitspraak in deze zaak. Er werd aan het Europese Hof van Justitie gevraagd of de Europese regels toestaan om de kosten van ander personeel dan de dierenartsen en assistenten door te berekenen aan de slachterijen. Ook vroeg het CBb of de kosten voor de weerstandskas mogen worden doorberekend.

De minister moet nu binnen 26 weken nieuwe beslissingen nemen op de bezwaren van de slachthuizen. In de vele honderden soortgelijke zaken over dezelfde kwestie komt het CBb zonder zitting tot een vergelijkbare uitspraak. Ook in die zaken moet de minister nieuwe besluiten op de bezwaren van die slachthuizen nemen. Vanwege het grote aantal te nemen beslissingen krijgt de minister hiervoor 52 weken de tijd.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is hier te raadplegen.





Laatste nieuws