Vleesconsumptie in Nederland stijgt

UTRECHT - De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt vandaag uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. De toename komt met name door een stijging van de consumptie van pluimveevlees met bijna 0,5 kilo per persoon per jaar.

Het totale Nederlandse verbruik van vlees en vleeswaren op basis van karkasgewichten bedroeg in 2019 per hoofd van de bevolking 77,8 kilo. Dat is ruim een halve kilo meer dan in 2018. Circa de helft daarvan is daadwerkelijk in Nederland geconsumeerd als vlees en vleeswaren. Gemiddeld werd per persoon 39 kilo vlees gegeten.

Na een daling van de vleesconsumptie tussen 2009 en 2016 is vanaf 2017 weer een opwaartse trend uit de cijfers te halen. De stijging lijkt haaks te staan op de trends van de laatste jaren, waarin er meer mensen kiezen om vegetariër of flexitariër te worden.

Volgens onderzoeker en consumptiesocioloog Hans Dagevos van Wageningen University & Research wordt de stijgende vleesconsumptie mede buitenshuis veroorzaakt, zoals door toeristen en flexitariërs die restaurants en fastfoodketens bezoeken.

De onderzoekers verwachten dat de cijfers over 2020 door de coronacrisis meer duidelijkheid over de invloed van het groeiende toerisme en de flexitariër zullen geven.

Bekijk de volledige publicatie Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2019 van Wageningen Economic Research hier.

 

Bron: Wageningen Economic Research





Laatste nieuws