Verzuiling voorkomen in de supply chain is in deze tijden extra belangrijk

26-03 06:03 | bron: FoodPro Network

OOSTERBEEK - Een online ervaringssessie over supply chain management was de eyeopener. Deelnemers en wijzelf ervaarden die sessie onlangs totaal anders dan we gewend zijn vergeleken met de live Ervaringsworkshops die we normaal gesproken regelmatig organiseren op onze locatie in Oosterbeek. Zeker, de online sessie was inspirerend en bracht nieuwe inzichten. Maar we weten inmiddels allemaal dat de echte interactie, chemie en creativiteit gewoon niet van de beeldschermen afspat. Mede daarom is een van de essentiële vragen in deze ongewone tijden: welk effect heeft het op afstand werken op het (door)ontwikkelen en in stand houden van supply chain management in de bedrijven zelf?

Supply chain management richt zich op het beheersen en optimaliseren van de opeenvolgende schakels in de keten van een bedrijf. Essentieel daarbij zijn een integrale visie en strategie en processen die op basis daarvan optimaal op elkaar zijn afgestemd en zich richten op gezamenlijke doelen en resultaten. Het vraagt om het frequent delen van onder meer rapportages en ervaringen en voortdurende afstemming tussen de diverse afdelingen. Communicatie, in de vorm van gepland en informeel overleg, is essentieel om de verzuiling tussen afdelingen te voorkomen.

Het gemis van informeel overleg wordt gemist

Dat laatste is juist in deze tijden van (gedeeltelijke) lockdowns en thuiswerken een essentieel aandachtspunt. In bedrijven waar supply chain management al vergaand is ingevoerd, zijn formele overlegstructuren over de afdelingen heen inmiddels georganiseerd in online varianten. De informele momenten waarop afstemming plaatsvinden zullen worden gemist. Denk aan het even bij elkaar binnenlopen en de bekende gesprekken bij de koffieautomaat of tijdens de lunch in de kantine.

Verhoogde kans op verkokering

Veel lastiger wordt het voor bedrijven die aan het begin staan van de ontwikkeling en implementatie van supply chain management. Het over de diverse afdelingen van een keten komen tot gezamenlijke doelen, het daarop integraal afstemmen van processen en het letterlijk samen de koppen regelmatig bij elkaar steken, wordt in tijden van corona uiterst lastig. Een inmiddels bekend gevolg van thuiswerken en videobellen is dat mensen en afdelingen geneigd zijn terug te kruipen in hun eigen bubbel en zich daar vooral richten op het uitvoeren van hun dagelijkse werk en basistaken. Het verhoogt de kans op het (weer) ontstaan van ‘muren’ tussen afdelingen, die we in het kader van goed supply chain management juist willen slechten. Het voorkomen van verzuiling binnen bedrijven en behoud van een integrale aanpak zijn daarom in deze tijden extra belangrijke aandachtspunten voor bedrijven.

Chemie, interactie en creativiteit

Als mee- en vooruitdenkende sparringpartner voor onze klanten zijn ook wij uiterst alert op bovengenoemde ontwikkelingen. En ja, in het kader van de geldende coronamaatregelen verrichtten ook wij ons werk voorlopig nog op afstand. Met de hoop dat we over enige tijd de koppen weer onbezorgd bij elkaar kunnen steken. Het zijn immers de chemie, interactie en creativiteit tussen mensen die tot de beste prestaties en optimale resultaten leiden.   

 

Door: Stephan Verboom (Partner ARV Group) & Bastiaan Boers (Associate ARV Group)

Bron: ARV Group - partner FoodPro Network

 

Op afstand werken vraagt om nog meer afstemming en integrale samenwerking





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
09 apr 'Impossible Foods bereidt beursgang voor'
09 apr Nestlé ziet waarde in gebruik van voedingssupplement tijdens zwangerschap
09 apr Kraft Heinz wil productie van kleinverpakkingen ketchup snel opvoeren
09 apr Robots bepalend in toekomst voedingsindustrie
09 apr De deadline voor FSSC 22000 V5 komt snel dichterbij!
09 apr Voedselveiligheid houdt levensmiddelenfabrikanten alert op de kwaliteit van hun perslucht
08 apr Coca-Cola past Europese structuur aan
08 apr Onderzoekers zien alleen hoger gezondheidsrisico bij gebruik van bewerkt vlees
08 apr Belgische voedingsindustrie: hard getroffen maar niet geveld
08 apr Nederlanders kochten voor recordbedrag paasboodschappen
08 apr Naast vlees kan er ook vis gekweekt worden uit spiercellen
08 apr Zijn verse producten van een mindere klasse je beste winstkans?
08 apr Webinar 22 april: Het belang van een vloer en afwatering in de voedingsindustrie
07 apr Van Delft breidt productie uit met chocolade
07 apr Carrefour breidt partnership met Deliveroo verder uit
07 apr Markt voor vleesvervangers over 10 jaar goed voor omzet van 140 miljard euro
07 apr SelektMeat Products: 24/7 inzicht in temperatuurgedrag met TempWeb
06 apr Aviko-topman verwacht dat 2021 een beter jaar wordt dan 2020
06 apr Voorlopig nog geen gezond eten op school
06 apr Danone wil komende jaren 1.850 banen schrappen
06 apr Nespresso lanceert eerste biologische koffie: Peru Organic
06 apr Veel consumenten hebben nog bedenkingen bij kweekvlees
06 apr Verkade: 'Datakwaliteit managen vereist een goede interne flow'
06 apr De volgende stappen in jouw reis naar digitale transformatie
02 apr Omzetdaling voor Tönnies in 2020
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?