'Bewerkt vlees en vleesvervangers zijn veel te zout'

26-02 06:05 | bron: FoodPro Network

BUSSUM - Alledaagse producten zoals bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten veel zout. Gemiddeld bevatten ze bijna een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Binnen de producttypes is daarbij er een enorme variatie van het zoutgehalte. Genoeg mogelijkheden dus om het zoutgehalte van bewerkt vlees en vleesvervangers te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark in opdracht van de Nierstichting.

Gemiddeld eet 85% van de Nederlanders te zout. En minder zout is beter voor je nieren. Daarom liet Nierstichting onderzoeksstichting Questionmark begin 2020 onderzoeken hoe gezond bewerkt vlees (zoals spekreepjes, rookworst en voorgegaarde hamburgers) en vleesvervangers zijn qua zoutgehalte. Deze productgroepen zijn namelijk eén van de belangrijkste bronnen van zoutinname van Nederlanders. Uit de 1365 onderzochte bewerkte vleesproducten en 332 vleesvervangers blijkt dat bewerkt vlees gemiddeld 1,5 gram zout per 100 gram bevat en vleesvervangers gemiddeld 1,4 gram per 100 gram. Dit is al een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor je nieren.

Slechts 41 procent van alle voedingsmiddelen in de supermarkt die in de Schijf van Vijf zouden kunnen vallen is gezond. Dat bleek uit de Superlijst Gezondheid die onlangs verscheen. Eén van de oorzaken is het hoge zoutgehalte van vlees en vleesvervangers.
Vleesvervangers passen binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum als ze maximaal 1,1 gram zout bevatten. Echter, slechts een kwart van de vleesvervangers voldoet hieraan.

Binnen de meeste productgroepen ontdekte Questionmark wel minstens één zoutbewuste variant. Zoals een vegetarische burger met 0,7 gram zout. Dit laat zien dat het kan. Er liggen dus veel kansen voor industrie en supermarkten om het aanbod van vleesvervangers binnen de Schijf van Vijf te verbeteren. Bij vleesproducten is er ook een enorme variatie te zien in het zoutgehalte van producten binnen een categorie. Zo varieert het zoutgehalte van een schnitzel tussen de 0,15 en 1,90 gram per 100 gram. Een verschil van meer dan 90%.

Oproep aan supermarkt en industrie

Deze onderzoeken onderstrepen opnieuw dat er genoeg mogelijkheden voor supermarkten en industrie liggen om het assortiment aan vlees en vleesvervangers minder zout en dus gezonder te maken. Ondertussen adviseren we aan Nederlanders om zo veel mogelijk vers te koken en in de supermarkt de minst zoute variant te kiezen. Check het etiket of het Questionmark rapport om te zien welke vleesproducten en vleesvervangers je het best kan kiezen.

Bekijk het onderzoek Hoe zout is bewerkt vlees in de Nederlandse supermarkt?

Bekijk het onderzoek Hoe zout zijn vleesvervangers in de Nederlandse supermarkt?

 

Bron: Nierstichting





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
09 apr 'Impossible Foods bereidt beursgang voor'
09 apr Nestlé ziet waarde in gebruik van voedingssupplement tijdens zwangerschap
09 apr Kraft Heinz wil productie van kleinverpakkingen ketchup snel opvoeren
09 apr Robots bepalend in toekomst voedingsindustrie
09 apr De deadline voor FSSC 22000 V5 komt snel dichterbij!
09 apr Voedselveiligheid houdt levensmiddelenfabrikanten alert op de kwaliteit van hun perslucht
08 apr Coca-Cola past Europese structuur aan
08 apr Onderzoekers zien alleen hoger gezondheidsrisico bij gebruik van bewerkt vlees
08 apr Belgische voedingsindustrie: hard getroffen maar niet geveld
08 apr Nederlanders kochten voor recordbedrag paasboodschappen
08 apr Naast vlees kan er ook vis gekweekt worden uit spiercellen
08 apr Zijn verse producten van een mindere klasse je beste winstkans?
08 apr Webinar 22 april: Het belang van een vloer en afwatering in de voedingsindustrie
07 apr Van Delft breidt productie uit met chocolade
07 apr Carrefour breidt partnership met Deliveroo verder uit
07 apr Markt voor vleesvervangers over 10 jaar goed voor omzet van 140 miljard euro
07 apr SelektMeat Products: 24/7 inzicht in temperatuurgedrag met TempWeb
06 apr Aviko-topman verwacht dat 2021 een beter jaar wordt dan 2020
06 apr Voorlopig nog geen gezond eten op school
06 apr Danone wil komende jaren 1.850 banen schrappen
06 apr Nespresso lanceert eerste biologische koffie: Peru Organic
06 apr Veel consumenten hebben nog bedenkingen bij kweekvlees
06 apr Verkade: 'Datakwaliteit managen vereist een goede interne flow'
06 apr De volgende stappen in jouw reis naar digitale transformatie
02 apr Omzetdaling voor Tönnies in 2020
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?