Eiwittechnologie: 'Fermentatie biedt kansen bij ontwikkeling plantaardige voedingsproducten'

EDE - Fermentatie is een natuurlijke manier om plantaardige eiwitten te verbeteren voor toepassing in alternatieven voor dierlijke producten. Plantaardige eiwitten hebben vaak een onaangename smaak en hun oplosbaarheid kan variëren afhankelijk van de bron. Fermentatie kan dan uitkomst bieden, aldus Renske Janssen, productmanager Eiwittechnologie NIZO food research in haar blog fermentation and plant-based products.

Via fermentatie is het mogelijk om de eigenschappen van eiwitten te veranderen. Er zijn enorm veel micro-organismen beschikbaar die hier voor gebruikt kunnen worden, maar niet alle micro-organismen zijn daarvoor geschikt. De eerste stap is om de juiste stam te vinden, door te screenen op de specifieke kenmerken die een product nodig heeft.

Via fermentatie is het mogelijk om de onaangename smaak van eiwitten afkomstig van plantaardige bronnen zoals erwteneiwitten te verwijderen. Erwteneiwitten hebben vaak een bonensmaak door de aanwezigheid van hexanal. Bepaalde micro-organismen kunnen hexanal afbreken en daardoor de bonensmaak verminderen of zelfs verwijderen. Dit proces kan ook gebruikt worden om andere onaangename smaken te verminderen.

Behalve het verwijderen van ongewenste smaken, kan fermentatie ook worden gebruikt om juiste gewenste smaken te creëren. 

Bekijk het volledige artikel hier

 

Bron: NIZO food research





Laatste nieuws