10 prioriteiten bij de aanpak van voedselverspilling

VEGHEL - Om voedselverspilling te halveren vóór 2030 zijn nog grote stappen nodig. Soms staat daarbij wetgeving in de weg. Waar mogelijk en veilig moeten politiek, overheid en bedrijfsleven die spelregels veranderen, zodat bedrijven zich nog beter kunnen inzetten om zo min mogelijk voedsel te verspillen en reststromen optimaal tot waarde te brengen. Die oproep doet de Nederlandse stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

In Nederland verspillen we naar schatting jaarlijks 1,7 tot 2,5 miljoen ton voedsel. Dat gebeurt overal in de voedselketen, van grond tot mond. Consumenten gooien op jaarbasis gemiddeld zo’n 34 kilo eetbaar voedsel per persoon weg. De impact op klimaatverandering in Nederland bedraagt ongeveer 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteiten.

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling selecteerde in samenwerking met Wageningen University & Research 10 kansrijke spelregels om te veranderen.

Wereldwijd gaat ongeveer een derde van al het voedsel verloren. Dat gebeurt overal in de voedselketen. De impact op klimaatverandering in Nederland bedraagt ongeveer 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteiten.

Download hier de publicatie 10 prioriteiten bij de aanpak van voedselverspilling.

 

Bron: stichting Samen Tegen Voedselverspilling





Laatste nieuws