De kracht van kort cyclische aansturing van de productie

26-11 06:03 | bron: FoodPro Network

OOSTERBEEK - Een nette, schone en veilige productieomgeving. Processen die op orde en in cadans komen. En teams die daardoor uiterst efficiënt en resultaatgericht werken. Het is de wens van elk managementteam in de procesindustrie. Om er te komen is er de kracht van kort cyclisch sturen.

Vanuit visie, strategie en jaarplannen wordt inzichtelijk wat er binnen productieorganisaties moet gaan lopen en wat de verwachtingen zijn.  De grootste valkuil is de verwachting dat de operatie op afstand aangestuurd kan worden en dat het ‘vanzelf gaat gebeuren’ in het verbeter- en veranderproces. Echter, hoe dichter op de productielijnen er wordt aangestuurd en hoe directer signalering, actie en interventies kunnen plaatsvinden, hoe succesvoller het resultaat op korte én lange termijn zal zijn. Een goede doorvertaling van doelen en verwachtingen naar het middenmanagement is de eerste stap. Op basis daarvan is het vervolgens voor productie- en teamleiders zaak de productie kort cyclisch aan te sturen.

Visuele waarneming

In de praktijk betekent het dat concreet gemaakte afspraken direct aan de lijn worden gemonitord. Worden alle veiligheidsinstructies door iedereen nageleefd? Worden op de afgesproken wijze data en productieafwijkingen uniform geregistreerd en teruggekoppeld? En heel actueel: houdt iedereen zich aan de ingestelde coronamaatregelen? Het zijn zaken die betrekkelijk eenvoudig visueel waarneembaar zijn. En dus vormen looprondes van productie- en teamleiders de basis van kort cyclische aansturing.

Direct aanspreken, directe actie

De kern van deze vorm van aansturing is niet alleen de directe signalering, maar vooral het direct aanspreken van medewerkers op gemaakte afspraken en de daarbij behorende verantwoordelijkheden. En het direct overgaan tot actie. Geen haarnetje op terwijl dat wel is afgesproken in het kader van de veiligheids- en kwaliteitsdoelstellingen? Registratieformulier niet ingevuld of een afwijkingen niet genoteerd? Niets beter om daarover direct het gesprek aan te gaan waarna de corrigerende actie direct volgt.

Fundament voor hogere prestaties

Het is een aanpak die vraagt om stevigheid, openheid en directe dialogen aan de lijn. Niet bang zijn voor het gesprek en de confrontatie.   Het grote voordeel is dat er niet alleen direct gestuurd wordt op basis van gemaakte afspraken en gestelde doelen, maar dat diezelfde afspraken en doelen steeds meer in de haarvaten van de totale organisatie komen te zitten. Mensen zullen elkaar er ook onderling op gaan aanspreken. Vanuit één gedeeld referentiekader komt dan de basis op orde en komt de operatie in cadans. Daarmee is het fundament gelegd om ook verdere verbetertrajecten te starten en prestaties en resultaten naar hogere niveaus te tillen.  

 

Door: Ronald Visser, Partner ARV Group

Bron: ARV Group - partner FoodPro Network

 

Vanuit één gedeeld referentiekader komt de basis

op orde en komt de operatie in cadans





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
19 jan Picnic blijft groeien en opent (weer) nieuw distributiecentrum
19 jan Topeconomen: Biden goed voor economie en handel
19 jan Werknemers van Cargill staken vanwege conflict over nieuwe cao
19 jan Consumentenbond: 'Veel maaltijdvervangende repen en shakes ongezond'
19 jan Webinar: Business Intelligence voor de food branche
19 jan Gesprekken over supermarkt-cao vandaag hervat
19 jan De sterkste vloer voor de voedingsindustrie (video)
19 jan Verbeterde voedingskwaliteit dankzij optimale temperatuurbeheersing
19 jan Hoe bereik ik de voedingsindustrie in 2021?
18 jan PLUS intensiveert samenwerking met Too Good To Go
18 jan Picnic bekijkt uitbreiding naar Frankrijk
18 jan PepsiCo wil in 2040 klimaatneutraal zijn
18 jan Circular Food Center: wereldvoorbeeld in aanpak voedselverspilling
18 jan Veel Nederlanders gebruiken voedingssupplementen
18 jan Webinar: Digitalisering in de AGF-industrie met Aptean Food & Beverage ERP
18 jan Weet u wat de kosten kunnen zijn als u niet over het juiste compressortype beschikt in uw levensmiddelenproductie?
15 jan CBS: 'Ruim 35% van de Nederlanders koopt wel eens online maaltijden'
15 jan Rouveen Kaasspecialiteiten gaat Friese schapenkaas produceren
15 jan Export eurolanden nadert niveau van voor de coronacrisis
15 jan Voedingsindustrie blijft flink investeren in 2021
15 jan Gesprekken over keurmerk 'FarmerFriendly' krijgen een vervolg
15 jan Paper wijzigingen IFS Food versie 7
15 jan Geef je winkel, showroom en kantoorruimte een frisse uitstraling met een MasterTop-polyurethaan gietvloer met BREEAM A+ classificatie
14 jan Unilever verwacht verbetering in tweede helft van het jaar
14 jan Arla Foods wil flink groeien met online verkopen van zuivel
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?