Aantal voedingsmiddelenbedrijven groeit met 5%
bron: FoodPro Network
WAGENINGEN - Het aantal voedingsmiddelenbedrijven is in 2019 met 5% gegroeid ten opzichte van 2018. Die groei zit met name in de sectoren zuivel en groente- en fruitverwerking en komt door de aanwas van microbedrijven. In de drankenindustrie was de groei in het aantal bedrijven zelfs 17% in dezelfde periode. Hierover bericht Wageningen University & Research.
Het aantal bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie (vmi) is met 5% gegroeid naar 5.965 in 2019. Geen enkele sector laat een daling zien van het totaal aantal bedrijven. De groei zit net zoals vorig jaar in de zuivelsector, waar het aantal bedrijven met 11% steeg naar 310 bedrijven. De toename in het aantal groente- en fruitverwerkende bedrijven is ook 11%; dit brengt het aantal bedrijven op 200. In deze beide sectoren is er een forse aanwas van het aantal microbedrijven.
In de zuivelsector kwamen er netto 30 microbedrijven bij (een groei van 22%) en in de groente- en fruitverwerking waren het er 15 (een groei van 19%). De toename in de zuivelsector komt voor rekening van de zelfzuivelaars (melk, yoghurt en in mindere mate kaas). Dit komt onder andere doordat sommige melkveehouders in plaats van investeren in fosfaatrechten, investeren in de verwerking van melk om op deze manier meer te verdienen met het produceren van melk.
Het aantal bedrijven in de brood- en deegwarenindustrie steeg met 4% naar 3.280 bedrijven. Deze sector kent een groot aantal microbedrijven (bakkers bijvoorbeeld) en het aantal microbedrijven steeg bovengemiddeld met 8% naar 1.905.
In de sectoren met groei is het overigens niet altijd zo dat de categorie micro-bedrijven het snelst groeit. Het aantal bedrijven in de slachterij en vleesverwerking is met 4% gegroeid, maar de relatief grotere groei zit bij de grotere bedrijven. Dat is ook het geval bij de drankenindustrie, het totaal aantal bedrijven steeg met 17% naar 855, maar ook hier zit de categorie microbedrijven - 525 in 2019 - met een groei van 15% - onder het gemiddelde. Hieronder vallen de lokale bierbrouwerijen. Hun aantal vertienvoudigde tussen 2009 en 2019 (CBS, 2019).
Bron: Wageningen University & Research
Laatste nieuws
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
-
25 apr Unilever verkoopt meer producten
-
25 apr HelloFresh groeit met bezorging kant- en klaarmaaltijden
-
25 apr Dirk gaat personeel voorzien van bodycams
-
25 apr A-merken Nestlé blijven last houden van zuinige consument
-
25 apr EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus
-
25 apr E.Leclerc marktleider en prijsleider in Frankrijk
-
25 apr Aviko werkt aan frietketen zonder CO2-uitstoot in 2030
-
25 apr Legionella-onderzoek: het belang van risicoanalyse en watermonsters
-
25 apr Nieuwe uitdaging binnen Odin voor directeur Theo Boon
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan