Aantal voedingsmiddelenbedrijven groeit met 5%

WAGENINGEN - Het aantal voedingsmiddelenbedrijven is in 2019 met 5% gegroeid ten opzichte van 2018. Die groei zit met name in de sectoren zuivel en groente- en fruitverwerking en komt door de aanwas van microbedrijven. In de drankenindustrie was de groei in het aantal bedrijven zelfs 17% in dezelfde periode. Hierover bericht Wageningen University & Research.

Het aantal bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie (vmi) is met 5% gegroeid naar 5.965 in 2019. Geen enkele sector laat een daling zien van het totaal aantal bedrijven. De groei zit net zoals vorig jaar in de zuivelsector, waar het aantal bedrijven met 11% steeg naar 310 bedrijven. De toename in het aantal groente- en fruitverwerkende bedrijven is ook 11%; dit brengt het aantal bedrijven op 200. In deze beide sectoren is er een forse aanwas van het aantal microbedrijven.

In de zuivelsector kwamen er netto 30 microbedrijven bij (een groei van 22%) en in de groente- en fruitverwerking waren het er 15 (een groei van 19%). De toename in de zuivelsector komt voor rekening van de zelfzuivelaars (melk, yoghurt en in mindere mate kaas). Dit komt onder andere doordat sommige melkveehouders in plaats van investeren in fosfaatrechten, investeren in de verwerking van melk om op deze manier meer te verdienen met het produceren van melk.

Het aantal bedrijven in de brood- en deegwarenindustrie steeg met 4% naar 3.280 bedrijven. Deze sector kent een groot aantal microbedrijven (bakkers bijvoorbeeld) en het aantal microbedrijven steeg bovengemiddeld met 8% naar 1.905.

In de sectoren met groei is het overigens niet altijd zo dat de categorie micro-bedrijven het snelst groeit. Het aantal bedrijven in de slachterij en vleesverwerking is met 4% gegroeid, maar de relatief grotere groei zit bij de grotere bedrijven. Dat is ook het geval bij de drankenindustrie, het totaal aantal bedrijven steeg met 17% naar 855, maar ook hier zit de categorie microbedrijven - 525 in 2019 - met een groei van 15% - onder het gemiddelde. Hieronder vallen de lokale bierbrouwerijen. Hun aantal vertienvoudigde tussen 2009 en 2019 (CBS, 2019).

Bekijk hier meer informatie.

 

Bron: Wageningen University & Research





Laatste nieuws